Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

China sluit deal met mini-varkensexporteur

1 Mei 2019 - Wouter Baan

'Alle kleine beetjes helpen', moet de Chinese overheid gedacht hebben in een poging het tekort aan varkensvlees te dichten. China heeft namelijk een handelsovereenkomst gesloten met Argentinië, maar dat land exporteert nauwelijks varkensvlees.

De Argentijnse president Mauricio Macri meldde dinsdag 30 april dat zijn land een overeenkomst heeft met China voor de export van varkensvlees. De deal is enerzijds bedoeld om de Argentijnse peso te ondersteunen en anderzijds om het Chinese tekort aan varkensvlees te dichten. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China verwacht Rabobank dat de Chinese productie dit jaar meer dan 25% inlevert.

Export stelt weinig voor
Het frappante is dat de Argentinië nauwelijks varkensvlees exporteert. In 2018 verscheepte het land slechts 4.000 ton varkensvlees. Dit terwijl de Chinese behoefte dit jaar volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met 41% toeneemt tot 2,2 miljoen ton. De getallen corresponderen in de verste verte niet met elkaar. 

Argentinië produceerde het afgelopen jaar 600.000 ton en valt daarmee buiten de top 10 van grootste producenten ter wereld. Het land in Zuid-Amerika is daarmee nagenoeg zelfvoorzienend in varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden