Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Voor varkenshouders snijdt het mes aan 2 kanten

10 Mei 2019 - Wouter Baan - 24 reacties

De opbrengsten in de varkens- en zeugenhouderij zijn in de afgelopen maanden sterk verbeterd, zo blijkt uit de Countus Varkensindex. De verwachting is dat het stijgende rendement van zeugenhouders over de komende weken afvlakt, waar de vleesvarkenshouder een verdere stijging tegemoet ziet.

De opmars die de biggenprijzen hebben laten zien, is bijna onbevattelijk. Zo is de DCA BestPigletPrice in de afgelopen maanden bijna 3 keer over de kop gegaan tot €57,50 per big. Deze prijsopleving heeft uiteraard grote gevolgen voor Countus Biggenindex, want die laat daardoor al langere tijd een stijging zien.

De Biggenindex nadert een nieuw record.

Rendement zeugenhouder vlakt af
De Biggenindex heeft ook de afgelopen weken verder terrein veroverd en noteert begin mei 158,2 punten, waarbij 100 punten geldt als het langjarig gemiddelde. Aangezien de voerprijzen sinds januari gedaald zijn en de biggenprijzen stijgen, snijdt het mes aan 2 kanten. De verwachting is dat de Index de komende weken afvlakt, en vervolgens in de zomermaanden wegzakt naar lagere niveaus. Dit is in lijn met het seizoenspatroon die de biggenprijzen doorgaans laten zien.

De verwachting is dat de Biggenindex weer gaat dalen.

Varkensprijzen stijgen weer
Het rendement van vleesvarkenshouders gaat daarentegen op zoek naar hogere niveaus. De Countus Vleesvarkensindex is overigens onlangs pas boven het langjarig gemiddelde uitgekomen en noteert aan het begin van mei 111,4 punten. Het rendement van de vleesvarkenshouder blijft echter fors achter bij dat van de vermeerderaars.

De Vleesvarkensindex noteert pas kort boven het langjarig gemiddelde. 

Door de afvlakkende varkensprijzen rond Pasen maakt de Index nu een pas op de plaats, maar de verwachting is dat de stijgende lijn snel kan worden hervat. Ondertussen stijgen de varkensprijzen weer en historisch gezien is het plafond nog niet bereikt. Bovendien is de verwachting dat de prijs van vleesvarkensbrok verder gaat dalen.

Vleesvarkenshouders kunnen verwachten dat het rendement verder verbeterd. 

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
bep 10 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882413/voor-varkenshouders-snijdt-het-mes-aan-2-kanten]Voor varkenshouders snijdt het mes aan 2 kanten[/url]
Mag het ?
BIGGENFOKKER 10 Mei 2019
DE PIEK VAN 2017 HEBBEN WE NOG NIET EN VORIG JAAR STOND IE OP 25 % VOOR DE BIGGEN DUS HET MOET NOG LANG DUREN WIL HET ECHT GOED ZIJN
Janneke 10 Mei 2019
Het is allemaal geen rocket science. Maar om over rendement te kunnen spreken moet je toch wel naar wat meer kijken dan in- en verkoopprijzen.
LL 10 Mei 2019
En dan te bedenken dat de kostprijs van de toekomstige varkenslanden nog 50cent per kilo lager ligt. En dat normale verdiensten in Nederland alleen gehaald worden bij extreem hoge' prijzen.
speklap 10 Mei 2019
Als DCA hierin meegaat zullen ze vanavond minimaal 5 ct verhogen, sinds lange tijd word ik weer benaderd door handelaren die een voor goede toeslag nu varkens naar Duitsland verkopen.
Snuffel 10 Mei 2019
Inderdaad speklap;als ze 5 doen valt het mij nog mee!,eigenlijk moeten ze 8 doen,de Duitsers gaan volgende week weer omhoog.maar die schijthuizen zullen weer wel niet mogen.
down under 10 Mei 2019
nl loopt alweer 6 cent achter op internetprijsstijging duitsland!
zegt genoeg dunkt me.
Snuffel 10 Mei 2019
Ik zat er niet ver naast hè jongens!!,Ik raad ieder aan om aan de rem te gaan hangen met de biggen.we gaan weer hetzelfde krijgen als in het verleden.
v.Arkenshouder 10 Mei 2019
je hebt gelijk snuffel, altijd hetzelfde liedje. de rendementen liggen veel te ver uit elkaar!!
Jan 10 Mei 2019
Heb de biggen, de varkens en het voer zelf. Geen grote aantallen hoor, combinatie van 200/week, maar met 40 euro marge op stuk hoor je mij niet klagen.
Snuffel 10 Mei 2019
Da's mooi jan.maar ook jij wordt in je zakken gezeken,maar blijkbaar vind je dat lekker.tot dat het afgekoeld is..
vanplateringen 11 Mei 2019
Jan, je moet ook eigen biggen hebben om wat te verdienen. Pure mesterij draait naar verhouding financieel steeds slechter.
Jan 11 Mei 2019
Met alleen 350 zeugen kon ik vroeger weinig verdienen. Door er een stal van 3200 vleesvarkens en eigen voermaal- en menginstallatie bij te plaatsen, loopt het nu heel lekker. Je kunt op je beide handen gaan zitten klagen, maar aan de hele varkensketen wordt goed verdiend. Zorg dat je minder bedrijfsleven op je erf krijgt of ga lekker uit werken bij dit bedrijfsleven. Er is een schreeuw naar personeel.
vanplateringen 11 Mei 2019
Jan, Klopt, alleen van fokker naar een meststal is eenvoudiger dan van een meststal naar een zeugenstal. Ikzelf wil het liefst ook een gesloten bedrijf alleen ik heb de leeftijd en de kennis niet om nog een zeugenstal te bouwen. Zeugen houden is denk ik toch moeilijker dan vleesvarkens houden. Maar duidelijk, het is financieel de beste manier.
Cees 11 Mei 2019
Je kunt ook in een anderen branche investeren of gaan werken. De varkenshouderij blijft in Nederland toch een krimpende markt met alle bijbehorende oorzaken en gevolgen.
Piet 11 Mei 2019
Zeugen houden is niet simpel, maar een bedrijf als boven met 350 zeugen koop je voor de prijs van de woning. Voor een bedrijf met 3200 vleesvarkens en maal/menglijn betaal je het drievoudige. Geeft ook wel aan denk ik dat er per saldo meer rendement in vleesvarkens zit.
vanplateringen 11 Mei 2019
Piet, Straathof heeft toch alleen maar zeugen en is er schatrijk mee geworden. Geeft dus wel aan waarom hij geen vleesvarkens heeft volgens mijn weten. Dus rendement met zeugen is volgens mij vele male groter dan vleesvarkens. In vleesvarkens gaat veel meer geld zitten, je zegt zelf het drievoudige, terwijl de winst per big of vleesvarken hetzelfde is.
Gert 11 Mei 2019
Kan ook zo 20 vleesvarkenshouders opnoemen die zeer verdienstelijk presteren en zeugenhouders idem. In elke branche zijn er grootverdieners en armoezaaiers, dat is van alle tijden.
Frans 12 Mei 2019
Alles overziende lijkt het mij simpel voor varkenshouders die denken dat het gras bij de buurman groener is. Verkoop je eigen toko en koop die andere terug of maak een ruilhandel. Iederee tevreden.
13 Mei 2019
Eenmans/gezins -bedrijf met 300-400 zeugen. Gedeeltelijk mest op eigengrond af kunnen zetten en weinig vreemvermogen, goede biggen leveren en het aantal meelifters/snoepers beperkt tot een minimum. Die ondernemers verdienen gemiddeld het meest optimaal.
Piet 13 Mei 2019
Wel bijzonder dat van deze bedrijven juist 90% gestopt is de laatste 10 jaar.
tw_p 13 Mei 2019
Die konden ook nog stoppen, denkt dat dat ook een belangrijk gegeven is.
Brabo 13 Mei 2019
Bedrijven die inmiddels in handen zijn van voerleveranciers of andere grote bedrijven of investeerders. Moet je inderdaad niet meenemen in deze discussie. En welke bedrijven dat zijn zie je aan de buitenkant niet. Die verdienen geld op een andere manier.
Rien 13 Mei 2019
Zit er verschil in of je werkt voor een voergeldbaas, bank of investeerder. Die voor geen van drieën werkt is pas echt spekkoper en mengt zich zeker niet in de discussie over inkomens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden