Shutterstock

Achtergrond Denemarken

Aantal vleesvarkens in Denemarken is dungezaaid

21 Mei 2019 - 2 reacties

Ondanks de hoogconjunctuur in de Deense varkenshouderij, gaan de slachtcijfers naar verwachting weer dalen. Nadat er vorig jaar sprake was van een opleving, is de verwachting dat het cijfer in het eerste half jaar 3% lager uitkomt dan in het eerste half jaar van 2018.

De dalende slachtcijfers zijn vooral het gevolg van een laag rendement in 2018 en de hete zomer. Doorgaans realiseert de Deense varkenshouderij een groei van 2% à 3% in het aantal gespeende biggen per zeug per jaar, maar door eerdergenoemde factoren is dat afgelopen jaar niet gehaald, aldus Karsten Flemin, marktanalist bij de semi-overheidsorganisatie Landbrug og Fødevarer.

Vanwege het lage rendement in 2018 is de varkenspopulatie fiks gedaald. Deze komt daardoor 4,4% lager uit dan in 2018. Het aantal slachtvarkens zwaarder dan 50 kilo daalde zelfs met meer dan 8%. Deze cijfers zijn gebaseerd op 1.853 Deense varkenshouderijen.

Meer biggen, minder vleesvarkens
Hoewel er met de steun van de Deense overheid nieuwe stallen worden gebouwd, zet de langjarige trend wel door. "Het is al decennia zo dat de varkenshouderij in Denemarken verhoudingsgewijs steeds meer biggen produceert voor de export en steeds minder vleesvarkens in eigen land worden geslacht. Dat heeft onder andere met de milieuregels te maken, waardoor je per hectare meer rendement hebt van fokzeugen dan van vleesvarkens", vertelt Flemin. 

Hij vervolgt: "Het is vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Er komen wel nieuwe stallen bij, maar net zoveel verouderde bedrijven stoppen er mee. Door de structureel hogere prijzen zullen nog meer biggen worden geëxporteerd naar Duitsland en Polen. Tot nu is het record 14,6 miljoen biggen in 2018."

Hoogconjunctuur
Net als in Nederland ziet ook de Deense varkenshouderij de structureel gewijzigde marge als de redding van de sector. In de krant Jyllands Posten meldt John Jensen, marktanalist en agrarische econoom bij Agro Markets, deze week dat Afrikaanse varkenspest niet alleen in China om zich heen slaat, maar in heel Azië. "Dat zorgt hier voor een dringend noodzakelijke hoogconjunctuur. Het duurt immers jaren voordat de varkenspopulatie in Azië weer is opgebouwd." 

Danish Crown verhoogde de varkensprijs afgelopen week met 30 øre tot 11,40 Deense Kronen: omgerekend een stijging van 13,4 cent tot €1,53 per kilo geslacht gewicht (gewichtsklasse 70 tot 95 kilo). Dit was de grootste wekelijkse prijsstijging sinds 2 jaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jpk 22 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882552/aantal-vleesvarkens-in-denemarken-is-dungezaaid]Aantal vleesvarkens in Denemarken is dungezaaid[/url]
Op naar de 2.50 perkg voor varkensvlees .kan deze prachtige dan heeft deze sectorheeft recht en reden van bestaan zonder subsidies
brink 22 Mei 2019
Gebrek aan perspectief zorgt voor krimp
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensprijs kijkt omhoog: internetbeurs plust 27 cent

Inside Varkens

Ook de Denen blijven met varkens zitten

Inside Varkens

Duurzaam vlees opent deuren voor Danish Crown

Inside Varkens

Deense varkensstapel in april het grootst in 14 jaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief