Shutterstock

Inside Varkens

Geen snelle groei van de varkensstapel verwacht

5 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Unie gaat er niet van uit dat de fors gestegen varkensprijs voor een snelle groei van de varkensstapel in de Europese Unie zorgt. Dat blijkt uit de kortetermijnverwachting van de agrarische markten in de Europa, die deze week is gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de aanhoudend hoge prijzen voor varkensvlees in de Europese Unie, begroot de Commissie Agri van de Europese Unie de toename voor 2020 op niet meer dan 1,4%. Dat is het gevolg van de milieurestricties en diverse maatschappelijke zorgen. Voor 2019 blijft de gemiddelde omvang van de varkensstapel hoogstwaarschijnlijk gelijk aan de omvang van de Europese varkensstapel in 2018. Alleen Spanje laat een duidelijke groei van de varkensstapel zien.

Meer export naar China
Door het massaal ruimen van varkens vanwege Afrikaanse varkenspest in China, is de varkensvleesexport vanuit de Europese Unie richting China in de eerste 4 maanden van dit jaar met 37% gegroeid. Het gat dat ontstaan is tussen de Chinese varkensvleesproductie en -consumptie is 2 keer zo groot als het volume dat wereldwijd verhandeld wordt. Dit beeld van de vleesmarkt geldt overigens ook voor de andere Aziatische landen waar Afrikaanse varkenspest heerst (zoals Cambodja en Vietnam).

De marktontwikkelingen vertalen zich niet alleen in hogere prijzen en een onstuimig groeiende varkensvleesexport naar China, maar tevens in een verschuiving van het Chinese consumptiepatroon richting kippenvlees. In Europa wordt dit jaar (wegens de stijgende prijzen van varkensvlees) een afname van de consumptie verwacht van ongeveer 0,5 kilo per persoon. Daardoor zou de consumptie uitkomt op jaarlijks 32,1 kilo. Per persoon stijgt de consumptie van kippenvlees echter met ruim 0,5 kilo naar 25,4 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden