Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Noodtoestand uitgeroepen in Bulgarije wegens AVP

12 Augustus 2019

Bulgarije heeft de noodtoestand uitgeroepen nu het land in 2 weken tijd meer dan 130.000 varkens heeft moeten ruimen als gevolg van Afrikaanse varkenspest. De Europese Commissie dringt er daarom op aan dat er meer maatregelen komen om de Bulgaarse varkensvleesindustrie te redden.

Volgens het nieuwste rapport van het Swine Health Information Center is het virus ondertussen verspreid naar 6 grote varkensbedrijven en kampt een groot deel van de 'backyard farms' in het land met de ziekte. Dit zijn vaak kleinschalige en niet-geregistreerde varkensbedrijven. Vorige week werden de eerste 2 gevallen van Afrikaanse varkenspest in Zuidwest-Bulgarije gemeld.

Geld vanuit Europa
De Bulgaarse landbouwminister kondigde onlangs al nieuwe maatregelen aan, maar volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn die onvoldoende. Daarom laat Vytenis Andriukaitis, de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, weten dat de Europese Unie het land met $3,25 miljoen steunt om extra maatregelen op te zetten.

Wanneer de dierziekte zich in dit tempo blijft verspreiden, dan is er een kans dat het land de gehele varkensindustrie verliest, zo melden diverse onderzoekers. De schade zou dan uiteindelijk op kunnen lopen tot $1,15 miljard.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief