Shutterstock

Achtergrond Varkenshouderij

Giga Deens varkensbedrijf groeit met 17.000 plaatsen

16 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De grootste varkenshouderij in Denemarken is begonnen aan de bouw van een stal met 17.000 varkensplaatsen. Dit is echter geen signaal van een snelle groei van de varkensstapel in het land, zegt Kim Heiselberg, voorzitter van belangenorganisatie Danske Svineproducenter. 

MLM Group van Martin Lund Madsen is in enkele jaren tijd gegroeid naar een omzet van kwart miljoen vleesvarkens per jaar en is verdeeld over circa 30 stallen op het Deense schiereiland Jutland. Deze groei vond met name plaats door failliete bedrijven over te nemen. Ook deze nieuwe stal (met 17.000 varkensplaatsen) is het gevolg van een recente overname van een failliete varkenshouderij. MLM Group produceert zelf het varkensvoer en beschikt over een eigen vrachtwagenpark. 

De expansiedrift bij het grootste varkensbedrijf in Denemarken illustreert de trend dat de grootste Deense varkensbedrijven een steeds groter deel van de productie voor hun rekening nemen. In het jaar 2017 hielden de 10 grootste zeugenhouderijen (meer dan 3.500 zeugen per bedrijf) circa 6% van het totale aantal fokzeugen in Denemarken (1 miljoen).

Milieu en klimaat
Toch is de groei van de grootste varkenshouderijen geen signaal dat de Deense varkensstapel snel kan groeien, denkt Heiselberg. Weliswaar zijn de grondgebondenheidsregels voor de varkenshouderij in Denemarken versoepeld, maar de milieu- en klimaatrandvoorwaarden zijn net zo strikt als in Nederland.

Daarbij zijn de kosten voor de vleesvarkenshouderij veel te hoog om een snelle groei mogelijk te maken. Daarbij ligt het niet voor de hand dat de fokzeugenhouderij voor de biggenexport een nog hogere vlucht zal gaan nemen. "Er is de laatste jaren in Denemarken weinig geïnvesteerd in de vleesvarkenshouderij, maar ook op fokzeugenbedrijven lopen de vervangingsinvesteringen achter."

Dubbel gevoel Afrikaanse varkenspest
Bovendien is er het besef dat de gestegen varkensprijzen weliswaar het rendement verbeteren, maar dat de oorzaak (Afrikaanse varkenspest) ook de nekslag voor de sector kan betekenen. "Niet in de laatste plaats leeft dat sentiment ook in de financiële sector. Om te kunnen investeren heb je wel het vertrouwen van de banken nodig."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
a,sluijs 16 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883665/giga-deens-varkensbedrijf-groeit-met-17000-plaatsen]Giga Deens varkensbedrijf groeit met 17.000 plaatsen [/url]
25 miljoen varkens per jaar is 480000 in de week,lijkt me sterk.
Abonnee
Leo 16 Augustus 2019
25 miljoen vleesvarkens per jaar lijkt mij wel wat overdreven.
Denk dat er verkeerd is geteld of geschreven
Abonnee
Redactie 16 Augustus 2019
Dank voor jullie opmerkingen. Dit betreft een fout. 25 miljoen varkens moet zijn een kwart miljoen varkens. De fout is inmiddels aangepast.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden