Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Russische varkenssector ziet groeipotentie

6 September 2019 - Kimberly Bakker

Als het gaat om Afrikaanse varkenspest, dan kan het jaar 2019 voor Rusland weleens een van de beste jaren in het afgelopen decennium worden. Er zijn tot nu toe in dit jaar namelijk nog geen uitbraken geweest bij grote commerciële bedrijven. Dat zorgt ervoor dat Rusland groeipotentie op de wereldwijde varkensmarkt ziet.

Uit gegevens van het ministerie van Landbouw in Rusland blijkt dat er dit jaar 'slechts' 54 uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn geconstateerd. Tussen 2014 en 2017, toen de meeste uitbraken werden aangetroffen, lag dat cijfer meer dan 3 keer zo hoog. De afname komt onder meer doordat de grote varkensconcerns in het land meer investeren in maatregelen op het gebied van hygiëne, waardoor overdracht van het virus minder snel plaatsvindt.

Daarnaast speelt mee dat het land vandaag de dag minder zogenaamde 'backyard farms' kent: kleinschalige, niet-geregistreerde varkensbedrijven. Deze bedrijven treffen vrijwel geen maatregelen om om een uitbraak van Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Daarom is deze sector door de overheid ook veelvuldig beschuldigd als de veroorzaker van het probleem.

Groeipotentie
Aangezien het aantal uitbraken in het afgelopen jaar fors afgenomen is, ziet het land weer meer kansen om varkensvlees te exporteren. Het doel is om de varkensvleesexport in 2020 uit te bouwen tot 220.000 ton, wat bijna 4 keer zoveel is als in 2019. Daarmee wordt het land eveneens een netto-exporteur, want de importprognose bedraagt 130.000 ton.

De verhoogde productie en positieve ontwikkelingen op het gebied van Afrikaanse varkenspest hebben overigens ook een minder positief gevolg. De varkensvleesprijzen in het land zullen naar verwachting namelijk met 10% dalen. Dit komt vooral door het feit dat Rusland niet kan profiteren van de vraag naar varkensvlees uit China, al heeft Rusland wel de ambitie om toegang te verwerven tot deze markt.

Ook andere landen in de Europese Unie zien kansen ontstaan nu China steeds meer varkensvlees vraagt. Zo wil Kazachstan, dat tot op heden nog vrij is van Afrikaanse varkenspest, toetreden tot de top 10 van de grootste varkensvleesexporteurs ter wereld. Om dat doel te bereiken, zal het land de varkensstapel de komende jaren uitbreiden naar circa 900.000 varkens.

Problemen in Oekraïne
In Oekraïne is de situatie een stuk minder positief. Daar wordt geroepen dat de gehele varkensstapel weleens geruimd zou kunnen worden door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. In dit land bevinden zich momenteel 'slechts' 1.700 varkensbedrijven, wat 1.000 bedrijven minder zijn dan 4 jaar geleden. In dat jaar brak er eveneens een epidemie uit, waardoor ruim 170.000 afgemaakt moesten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden