Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden

7 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

In Rusland, nabij de grens met China, is deze week een nieuwe uitbraak van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Daarom zijn in het land nieuwe voorzorgmaatregelen ingesteld. Daarnaast breidt het virus zich ook in Polen in rap tempo uit, want daar zijn sinds het begin van het jaar 1.444 gevallen van de ziekte bevestigd.

De uitbraak in Rusland werd aangetroffen op een klein varkensbedrijf (70 varkens) in de buurt van de grens met China. Hoewel het om een relatief kleine uitbraak gaat, is het voor de Russische autoriteiten wel een reden geweest om een risicozone van 100 kilometer in te stellen. Inmiddels zijn 50.000 varkens in de regio getest op de dierziekte, maar die bleken niet besmet.

Rosselkhoznadzor, de veterinaire en fytosanitaire dienst van het land, waarschuwt dat de kans op uitbraken in dit gebied groter is, omdat deze regio grenst aan China. In dat land stapelt het aantal uitbraken zich nog steeds op. Daarnaast meldt de dienst dat in de eerste helft van het jaar 5 uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn aangetroffen bij varkens en 17 bij wilde zwijnen.

Nieuwe uitbraken in Polen
Afrikaanse varkenspest heerst al langer in Polen en verspreidt zich in rap tempo door het land. In de afgelopen weken zijn er 28 nieuwe uitbraken geconstateerd. De nieuwste uitbraak is die in PÅ‚ock, wat ten noordwesten van Warschau ligt. De uitbraak toont volgens analisten aan dat het virus zich steeds verder naar het westen van het land verspreidt.

Ook andere gebieden, die tot voor kort nog vrij waren van het virus, zijn recent getroffen door de dierziekte. Zo zijn in de regio rond Lublin, wat in het zuidoosten van Polen ligt, in de week van 22 juli tot 28 juli 17 nieuwe gevallen gevonden. In de provincie die grenst aan Wit-Rusland en Polen zijn in diezelfde periode 2 gevallen van het virus aangetroffen. Ook in het noorden van het land zijn 2 uitbraken bekend. Sinds het begin van dit jaar zijn er 1.444 gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd.

Dalende consumptie in Vietnam
Ook Vietnam wordt ondertussen al maanden geteisterd door Afrikaanse varkenspest en dat uit zich nu in de consumptiecijfers van varkensvlees. Deze laat een fikse daling zien, terwijl de consumptie van pluimveevlees juist toeneemt. Dit zorgt ervoor dat de voorraad oploopt en de productie van varkensvlees stagneert, meldt het ministerie van Handel in het land. Volgens cijfers is inmiddels circa 10% van de varkensstapel in het land gestorven of geruimd door Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden