Shutterstock

Inside Varkens

Franse varkensprijs nadert Spanje

18 September 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijs in Frankrijk heeft opnieuw een plus weggezet, waardoor de prijs nu behoorlijk dicht in de buurt komt van de Spaanse varkensprijs. Dat blijkt uit de ISN-prijsvergelijking. In het algemeen wordt de markt echter nog altijd gekenmerkt door stabiliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het algemeen gebeurt er weinig spannends op de varkensmarkt. Dit maakt dat de meeste varkensprijzen in de Europese Unie stabiel blijven. Zo noteert de Nederlandse varkensprijs opnieuw €1,723 per kilo en komt de Duitse varkensprijs wederom op uit €1,796 per kilo. Daarentegen laat de Deense varkensprijs wel voor de tweede week op rij een minimale daling zien, want deze daalt met €0,001 naar €1,736 per kilo.

Frankrijk nadert Spanje
Terwijl de meeste varkensprijzen in Europa stabiel zijn of dalen, weet de Franse varkensprijs voor de tweede week op rij als enige een stijging weg te zetten. De prijs stijgt met €0,006 naar €1,899, al is de stijging daarmee dus veel minder sterk dan vorig week. In week 37 steeg de prijs namelijk met maar liefst €0,050. Aangezien de Spaanse varkensprijs al wekenlang stabiel is op €1,930, komt Frankrijk in rasse schreden dichterbij.

Als we kijken naar de grafiek hieronder, dan valt op dat de situatie vorig jaar omgekeerd was. In dat jaar daalde de Spaanse varkensprijs namelijk af naar het niveau van de Franse varkensprijs. In circa 9 weken daalde de varkensprijs met €0,24 naar €1,39 per kilo, terwijl de prijs in Frankrijk €1,37 per kilo noteerde. Ook in andere voorgaande jaren werken deze 2 landen richting het einde van het jaar naar elkaar toe.

Markt in de ban van stabiliteit
Hoewel de afzet naar China goed verloopt, uit de Europese vleesindustrie toch behoorlijk wat weerstand tegen hoge varkensprijzen. Uit de opgaven voor de DCA Beursprijs 2.0 blijkt namelijk dat de goede (export)vraag nog niet tot een krap aanbod leidt. Ook richting volgende week zijn meer dan voldoende varkens voorhanden. De verwachting is dan ook dat de ondertoon op de markt voolopig goed blijft.

Alle noteringen en mutaties zijn hier te vinden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden