Shutterstock

Inside Varkens

Stabiliteit kenmerkt Europese varkensprijzen

25 September 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijzen in de Europese Unie worden vandaag de dag gekenmerkt door stabiliteit, zo toont de prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN. Op een kleine stijging van de Franse varkensprijs na, gebeurt er deze week dan ook weinig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste varkensprijzen in de Europese Unie blijven deze week stabiel, wat betekent dat de Nederlandse prijs voor de zevende week blijft staan op €1,723 per kilo. In Duitsland blijft de varkensprijs stabiel op €1,796 per kilo en in Denemarken komt de prijs voor de vijfde keer uit op €1,736 per kilo.

Ook de varkensprijs in Spanje blijft stabiel en noteert daarmee wederom €1,930 per kilo. Dit maakt dat de Franse varkensprijs deze week nog weer iets verder nadert, want de prijs zet hier een stijging neer van €0,004 tot €1,903 per kilo. Of de varkensprijs het niveau van Spanje ook echt gaat halen, valt echter nog te bezien.

Belgische varkensprijs blijft achter
Ook de varkensprijs in België blijft deze week staan en noteert €1,655 per kilo, al blijkt wel dat de prijs fors achterblijft ten opzichte van de andere Europese landen. De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) meldt dat dit samenhangt met door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in september vorig jaar. Dat is ook duidelijk zichtbaar in de onderstaande grafiek, want in week 39 vorig jaar kelderde de varkensprijs met circa €0,15 per kilo.

De organisatie heeft becijferd dat de totale derving aan opbrengsten van varkens die in België geslacht werden inmiddels al meer dan €43 miljoen bedraagt. Per afgeleverd varken in een Belgisch slachterij is dat €4,76 per varken. Als we ervan uitgaan dat circa 90% van de Belgische vleesvarkens wordt afgeleverd door 1.250 bedrijven, dan bedraagt de opbrengstderving gemiddeld genomen €31.000 per bedrijf.

Aanbod blijft ruim voldoende
In de meeste Europese landen moeten de slachterijen de zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan de Chinese vraag naar varkensvlees. Daarom wordt hier en daar nu ook zaterdag geslacht. Echter, doordat het aanbod aan varkens nog steeds ruim voldoende is, zien de varkensprijzen geen mogelijkheid om verder omhoog te gaan.

Ten opzichte van de voorgaande weken is de stemming in de markt niet verder verbeterd, maar eerder wat flauwer geworden. Dit komt deels door het feit dat China de verhoogde importheffingen op varkensvlees vanuit Amerika naar verluidt gaat schrappen. Dat pakt nadelig uit voor Europese vleesexporteurs. Wat het daadwerkelijke gevolg gaat zijn, moet echter nog blijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden