Shutterstock

Achtergrond Stikstofdossier

'Budget bepaalt de warmte van de stikstofsanering'

26 September 2019 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De landbouwsector heeft gematigd postief gereageerd op het advies van de commissie Remkes om de impasse in het stikstofbeleid te doorbreken. "Het budget gaat bepalend zijn voor hoe warm de sanering wordt", zo vertelt Trienke Elshof, portefeuillehouder op dit dossier bij LTO Nederland. 

De kern van het rapport is dat alle sectoren moeten bijdragen. "Alle economische sectoren die stikstofuitstoot kennen, dienen een bijdrage te leveren. Dit moet in evenwicht, waarbij kostendruk in ogenschouw wordt genomen", zo maakte voorzitter Johan Remkes woensdag 25 september duidelijk. "Er moeten harde keuzes worden gemaakt." Ook de landbouw wordt geraakt. 

Saneren, opkopen en stalderen
Remkes pleit voor een selectieve, gebiedsspecifieke en een doelgerichte reductie van ammoniak in de veehouderij. Hierbij komt maatwerk om de hoek kijken en dus geen generieke korting. Remkes wil daarbij agrarische bedrijven, met relatief hoge emissies of verouderde stalsystemen in en nabij kwetsbare Natura 2000 gebieden, saneren of uitkopen. 

Het college geeft aan dat intern en extern salderen kan worden ingezet, maar in alle gevallen dient dan afroming plaats te vinden. Deze afroming betreft allereerst de latente ruimte. Tevens wil de commissie middels een Algemeen Verbindend Verklaring afdwingen dat de technieken worden toegepast in de bedrijfsvoering die de meeste emissie tot gevolg hebben.

'Er is naar ons geluisterd'
Elshof ziet dat de commissie heeft geluisterd naar de input vanuit LTO Nederland en andere belangenorganisaties. "Kijk bijvoorbeeld naar de gebiedsgerichte aanpak wat wij hebben ingebracht. Het advies gaat op een aantal punten echter veel verder en daar maak ik me zorgen over." Elshof verwijst daarbij naar het opkopen van bedrijven.

Hoe vrijwillig wordt opkoopregeling als sprake is van tijdsdruk? 

- Trienke Elshof

"Het college geeft aan dat dit vrijwillig is, maar tegelijkertijd moet alles onder grote tijdsdruk gebeuren. Hoe vrijwillig wordt dit in de praktijk? Ze heeft ook grote twijfels over de afroming bij het intern en extern salderen. "Bij afroming kun je ook de prikkel wegnemen om te gaan salderen en dan schiet het zijn doel voorbij." Elshof denkt dat het zogeheten flankerend beleid erg belangrijk gaat zijn. "Hoe dit er uit ziet, is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar komt. Het budget wordt waarschijnlijk zeer bepalend."

Elshof is teleurgesteld dat ze niets terug ziet van de drempelwaarde van 1 mol die LTO graag had gezien. "Een hogere drempelwaarde lost veel acute problemen op en sluit ook veel beter aan bij het beleid van de omliggende landen. Alles bij elkaar leunt het hele advies zwaar op de landbouwsector." 

Demonstratie 1 oktober 
De oproep van Tjeerd de Groot (D66) tot halvering van de veestapel (in het kader van stikstofreductie) was directe aanleiding voor de demonstratie van 1 oktober. Hoe kijkt Elshof daar nu tegen aan? "Ik begrijp de behoefte om een signaal af te geven heel goed. Maar door een demonstratie krijg je niet meteen ander beleid. Daarvoor heb je overleg en lobby nodig. Ik snap de onvrede ook, het is jammer dat ons werk vaak zo onzichtbaar is. Je kunt dit vergelijken met de '80-20 regel': je haalt 80% binnen, maar 20% niet en dan gaat het alleen nog over die 20%. Dat is erg ondankbaar."

Snelheidsverlaging
Zoals verwacht is Remkes met een snelheidsverlaging op rijks- en provinciale wegen gekomen. Ook daarbij moet gekeken worden naar het aantoonbare effect op kwetsbare natuur. In dit eerste advies laat de commissie scheepsvaart en luchtvaart nog buiten beschouwing. Maar in het volgende advies worden deze wel betrokken bij het beleid. Wat betreft de industrie, blijkt niet goed in beeld welke bijdrage de industrie levert aan de stikstofdepositie in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Het Adviescollege wil dit eerst in beeld brengen.

Mei 2020
In mei 2020 komt het adviescollege met het volgende advies, dat zich richt op een nieuw stikstofbeleid. Remkes: "We gaan kijken naar een reconstructie van het PAS en het Natura 2000-beleid." Het college gaat daarbij ook kijken naar de ruimte binnen de richtlijnen die Brussel voorschrijft.

Remkes geeft aan dat dit in ieder geval ook gaat over maatregelen voor het vrachtvervoer, het openbaar vervoer en de scheeps- en luchtvaart. "De urgentie wordt overal gevoeld en gedeeld, in de industrie, bouw en veehouderij, in de natuur en milieu organisaties en de mobiliteitsorganisaties. Ik hoop dat dit gevoel voor urgentie ook overheidsbreed wordt gedeeld. Daarbij moeten partijen soms over hun schaduw heen stappen", aldus Remkes. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Bert 26 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884125/budget-bepaalt-de-warmte-van-de-stikstofsanering]'Budget bepaalt de warmte van de stikstofsanering'[/url]
afroming betreft allereerst de latente ruimte. Tjonge jonge. Heb je als boer wat ammoniakrechten over. Kan je verkopen. Met dat geld kan je reductie investeren. Nee. Ze moeten de boeren niet. Zelfs lto niet. bA.
peter 26 September 2019
" Tevens wil de commissie middels een Algemeen Verbindend Verklaring afdwingen dat de technieken worden toegepast in de bedrijfsvoering die de meeste emissie tot gevolg hebben".

WEER MEER VERPLICHTING!!!! dit beleid moeten we NIET meer accepteren!
tem 26 September 2019
en al die n van andere sectoren die op ons land komt kunnen we die aftrekken.en voor de rest is veel kringloop,maar dit komt carola nu niet uit. dus allemaal cijfer gogelarij.
Piet 27 September 2019
Elshof begrijpt er weinig van met haar 80/20 regel. 'Je haalt als LTO 80% binnen en de onvrede gaat over 20%'. Het is in de praktijk andersom, LTO haalt maximaal 20% binnen, de onvrede gaat over 80-100%.
Abonnee
boereke 27 September 2019
Er komt koude sanering of je inversteerd in luchtwassers of onzin vloeren of je moet stoppen
annemarie spierings weet hoe je boeren moet wegpesten, nu gaat brabants beleid over nederland uit gebreid worden
voor niks melker 28 September 2019
Juist Boereke en anders wordt het niet bereid je maar op het ergst voor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden