ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers verwacht krimp in veestapel

31 Oktober 2019 - Wouter Baan

ForFarmers houdt er rekening mee dat het stikstofbeleid in Nederland leidt tot een krimp van de veestapel, zo wordt gemeld in het persbericht over de resultaten in het derde kwartaal. 

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is, verwacht het beursgenoteerde voerconcern dat de veestapel de komende jaren gaat slinken. Dit omdat de overheid geld vrijmaakt om boerenbedrijven in de buurt van Natura-2000 gebieden te gaan opkopen. ForFarmers signaleert dat veehouders momenteel terughoudend zijn om uit te breiden. Dit ondanks dat de varkensprijzen goed zijn, vanwege het grote vleestekort in China.

Minder voer verkocht
De krimpende dieraantallen zijn al terug te zien in de cijfers over het afgelopen kwartaal. Ondanks extra overnamevolumes liet de voerafzet een lichte daling zien van 0,6%. Het mengvoervolume daalde met 0,4%. Exacte tonnages worden niet genoemd. De Ebitda (maatstaf van de brutowinst voor aftrek van overheadkosten) steeg wel, met 6,9%. De brutowinst bleef nagenoeg stabiel, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Vanaf de zomer 2018 zat ForFarmers in een moeilijke periode, vooral als gevolg van ongelukkige inkoopposities en de droogte. Volgens CEO Yoram Knoop is deze periode nu afgesloten. Wel waarschuwt ForFarmers nogmaals dat de winst in 2019 lager zal zijn dan in 2018. Daarmee laat de winst voor het tweede jaar op rij een teruggang zien.

Aandeel afgestraft
De lagere winstgevendheid en de aanstaande krimp van de veestapel maakt beleggers verontrust, zo blijkt de koers van het aandeel. Een half uur na opening van de beurshandel noteerde het aandeel, genoteerd aan de Midkap in Amsterdam, een historisch dieptepunt van €5,35. Ruim een jaar geleden stond het aandeel nog boven de €12. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden