Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

20 gevallen van Afrikaanse varkenspest in West-Polen

25 November 2019 - Kimberly Bakker - 7 reacties

In het westen van Polen, op circa 100 kilometer van de Duitse deelstaat Brandenburg, is het aantal bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest opgelopen tot 20. Dat meldt de Chief Veterinary Inspectorate op 22 november. Dit betekent dat alle onderzochte wilde zwijnen besmet waren met het virus.

Vorige week werd bekend dat in het westen van Polen, op ongeveer 100 kilometer van de Duitse grens, 2 overleden wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest waren aangetroffen. De overheid liet toen weten dat nog 18 andere dode zwijnen onderzocht zouden worden. Ondertussen heeft de Chief Veterinary Inspectorate bekendgemaakt dat ook die dieren besmet waren met de dierziekte.

Verschillende locaties
In een persbericht verklaren de Poolse autoriteiten dat deze 20 karkassen op 9 locaties in de provincie Lubusz zijn aangetroffen. De Poolse overheid heeft daarom besloten een tweede omheining te plaatsen. Daarnaast zal het Poolse leger ondersteuning bieden in het verder doorzoeken van die regio's en is het vanaf dit weekend verboden om het bos in dit gebied te betreden, zo melden de autoriteiten.

Overigens was de ontdekking van het eerste geval een 'gelukkige vondst'. De autoriteiten melden namelijk dat er een routinematig onderzoek werd uitgevoerd, nadat het everzwijn bij een verkeersongeluk was omgekomen. "Zonder dit verkeersongeval hadden we pas later ontdekt dat Afrikaanse varkenspest naar de regio verspreid was." De veterinaire diensten hebben daarom nu besloten om alle gebieden met een hoge dichtheid aan wilde zwijnen te doorzoeken.

Gevaar voor Duitsland
Tot voor kort kwam de dierziekte alleen voor in het oosten van Polen, wat betekent dat de dierziekte een forse sprong heeft gemaakt. De uitbraak in het westen bevindt zich op circa 100 kilometer van Duitsland, wat een van de belangrijkste varkenslanden in de Europese Unie is. Duitsland was in 2018 bijvoorbeeld de toonaangevende leverancier van varkensvlees naar China en de Filipijnen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Rafal 26 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884784/20-gevallen-van-afrikaanse-varkenspest-in-west-polen]20 gevallen van Afrikaanse varkenspest in West-Polen[/url]
Witam wszystkich. To nie jest prawdą że występuje jakiś afrykański pomór świń. To prowadzona polityka europejska chce zniszczyć rolnictwo w Polsce, pochodzę ze wschodu Polski i ludzie znajdują na drzewach wysoko zdechłe dziki, na logikę wiadomo że są nocami zrzucane z samolotów. Było kilka takich przypadków a służby weterynaryjne to skorumpowana mafia. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Krzysztof 26 November 2019
Wszędzie spiski
Jacek 26 November 2019
Dat is niet waar, in Polen niets te horen Fake nieuws!
janus 26 November 2019
@ rafal: Gdzie mogę zweryfikować tę historię?
varkenshouder 26 November 2019
graag in Nederlands!! of vertaling ervan.
janus 27 November 2019
@varkenshouder, als je google translate gebruikt krijg je de volgende vertaling van het geen Rafal schreef:"Hallo allemaal. Het is niet waar dat er Afrikaanse varkenspest is. Het is het Europese beleid dat de landbouw in Polen wil vernietigen, ik kom uit het oosten van Polen en mensen vinden dode beren op bomen, het is logisch bekend dat ze 's nachts uit vliegtuigen worden gedropt. Er zijn verschillende van dergelijke gevallen geweest en de veterinaire dienst is een corrupte maffia. Groeten aan iedereen."
superfokker 27 November 2019
zou wel interessant zijn als de redactie van BB hier achter aan gaat. Zou toch te gek voor woorden zijn als dat echt gebeurt
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden