Wiermans

Nieuws Stallenbouw

Danish Crown gaat varkenshouder financieren

29 November 2019 - Wouter Baan

Het Deense concern Danish Crown helpt vleesvarkenshouders een handje om nieuwe stallen te financieren. De coöperatie stelt daarom ruim €25 miljoen beschikbaar en hoopt daarmee het slachtcijfer een boost te geven.

Danish Crown kampt met teruglopende slachtcijfers en kan daardoor niet maximaal profiteren van de lucratieve afzetmogelijkheden richting onder meer China. Deense varkenshouders willen (wegens goede prijzen) graag opschalen, maar de banken in het land zijn sinds de financiële crisis van 2008 nog altijd terughoudend om boeren te financieren. Daarom gaat de Danish Crown zelf voor bank spelen. De slachterij zit ruim bij kas, gezien over het gebroken boekjaar 2018/2019 nog €335 aan winst bijgeschreven werd. 

€87 per varkensplaats
Er is een investeringsprogramma opgezet, met ruim 200 miljoen Deense kronen. Omgerekend is dit zo'n €25 miljoen. De Deense varkenshouders kunnen dit geld lenen voor de bouw van nieuwe stallen. Danish Crown limiteert de lening op maximaal €25% van de investeringskosten, de rest moet uit de markt komen. Dit komt neer op €87 per varkensplaats.

Als de nieuwe stal operationeel is, dient het bedrag binnen 2 tot 3 jaar te zijn terugbetaald. Het rentepercentage is voorlopig vastgesteld op 4%. De financieringsaanvragen worden afgehandeld onder het principe: 'Wie het eerst komt, het eerst maalt'.  Met het programma hoopt Danish Crown dat het aantal slachtingen in Denemarken jaarlijks met 1,2 miljoen groeit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden