Shutterstock

Inside Varkens

Spaanse varkensprijs weer bovenaan prijsvergelijking

4 December 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijzen in de Europese Unie hebben over afgelopen week opnieuw forse stappen naar boven gezet, zo blijkt uit de prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN. Spanje noteert ondertussen weer de hoogste prijs, terwijl Nederland blijft steken op plek 4.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde varkensprijs in Nederland stijgt deze week met €0,040 tot €1,914 per kilo. Daarmee staat op de vierde plek in de prijsvergelijking van ISN, net iets boven Frankrijk. De derde plaats blijft voor Duitsland. Daar is de gemiddelde varkensprijs over de afgelopen week met €0,050 gestegen tot €1,946 per kilo. Duitsland staat daarmee nog net iets onder de Deense varkensprijs, die deze week als enige stabiel blijft en dus wederom €1,950 per kilo noteert.

Ook de Franse varkensprijs blijft de laatste weken wat achter. Deze week stijgt de notering met €0,001 tot €1,903, waardoor de notering inmiddels ingehaald is door Nederland, Duitsland en Spanje. De Franse prijs staat nog wel fors boven voorgaande jaren; alleen in 2012 en 2013 lag deze nog hoger. De Spaanse varkensprijs is naar de hoogste trede van het podium gestegen. De varkensprijs stijgt met €0,043 naar €1,959 per kilo. Daarmee noteert het de hoogste prijs sinds 2012, toen een niveau van €2,020 werd aangetikt. De varkensprijs in België stijgt met €0,061 tot €1,840. Alhoewel het land een inhaalslag heeft gemaakt, blijft het achter op de rest van Europa.

Rek is nog niet uit de prijs
Wanneer we kijken naar de varkensmarkt, dan wordt duidelijk dat de rek nog niet uit de varkensprijs is, al wordt inmiddels wel toegewerkt naar de traditionele kerstpiek. De handelaren maken nog altijd melding van grote slachtaantallen; vorige week kwam het slachtcijfer uit op 335.000 varkens. Daarbij is de vraag naar vlees nog altijd goed, zowel binnen de Europese Unie als richting China. Wel begint de tijd nu te dringen om het vlees nog voor het Chinees Nieuwjaar in China te krijgen.

De verwachting is dat de vraag de komende 2 tot 3 weken nog sterk blijft, waarna een afzwakking verwacht wordt. Overigens is dit niet verrassend, want de toenames in de varkensprijzen zijn in deze periode van het jaar altijd iets gematigder. Het is wel onwaarschijnlijk dat dit komende week al direct zichtbaar gaat zijn in de varkensprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden