Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijzen in Europa stijgen hard door

27 November 2019 - Kimberly Bakker

De Europese varkensprijzen laten deze week wederom enorme plussen zien, zo laat de nieuwe prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN zien. De Nederlandse varkensprijs zet deze week de grootste stijging neer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste prijsstijging komt deze week op het conto van Nederland. De varkensprijs stijgt namelijk met €0,070 naar €1,874 per kilo. Hiermee weet het Duitsland echter niet voorbij te streven, want ook in dat land gaat de varkensprijs omhoog. De Duitse varkensprijs stijgt deze week met €0,060 tot €1,896 per kilo, waarmee het op de vierde plek in de vergelijking blijft staan. In Denemarken noteert de varkensprijs, zoals verwacht, stabiel op €1,950 per kilo. Het noteert daarmee overigens nog ver boven de rest van de Europese varkensprijzen.

Op de tweede plek, na Denemarken, staat Spanje. Dit land heeft weer een fikse voorsprong genomen op Frankrijk, want de varkensprijs is deze week met €0,033 gestegen naar €1,916 per kilo. De Franse varkensprijs is in de week met €0,019 gestegen tot €1,902 per kilo. Dat is deze week de kleinste stijging in de prijsvergelijking van ISN. België noteerde afgelopen week de grootste stijging, maar blijft nu steken op de tweede plek. De varkensprijs stijgt met €0,062 tot €1,779 per kilo. Het land komt daarmee iets dichter in de buurt van de andere Europese varkensprijzen.

Dieptepunt versus hoogtepunt
Kijken we naar voorgaande jaren, dan valt op dat de varkensprijzen in de Europese Unie zich de afgelopen jaren in deze periode op een dieptepunt bevonden. Zo kwam de Nederlandse varkensprijs vorig jaar in week 48 uit op €1,24 per kilo, terwijl het 5-jarig gemiddelde voor deze week €1,39 per kilo bedraagt. Het jaar dat nog enigszins in de buurt komt, is 2012. In dat jaar lag de varkensprijs in deze periode op €1,70. Ook in Duitsland ligt de prijs dit jaar vele malen hoger dan in eerdere jaren. Daar werd vorig jaar in week 48 een prijs van €1,31 genoteerd. Het 5-jarig gemiddelde van de Duitse varkensprijs bedraagt €1,46 per kilo.

De Deense varkensprijs noteert op dit moment de hoogste prijs, en dat is (als we kijken naar de oudere cijfers) niet vreemd. Het 5-jarig gemiddelde voor Denemarken komt namelijk uit op €1,52 per kilo, wat hoger is dan de meeste andere Europese landen. Alleen het 5-jarig gemiddelde voor de Franse varkensprijs steekt daar nog iets bovenuit. Die bedraagt voor deze week namelijk €1,54 per kilo. Dit gemiddelde toont overigens ook aan dat Spanje en Frankrijk altijd redelijk op gelijke voet bewegen. De gemiddelde Spaanse prijs bedraagt namelijk €1,50 per kilo.

Prijzen stijgen harder dan gedacht
De honger naar slachtrijpe varkens is zeer groot en dat ondersteunt de prijsverhogingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland zeggen handelaren volop gebeld te worden door de slachterijen. Dit zorgt ervoor dat de balans tussen vraag en aanbod verstoord wordt. Kortom: de vraag overstijgt het aanbod. Het vlees dat vrijkomt is deels bestemd voor China en deels voor de Europese vleesmarkt. Aangezien de viering van Chinees Nieuwjaar in aantocht is (25 januari), wordt verwacht dat nog een aantal weken volop naar het Aziatische land verscheept kan worden.

Bekijk hier alle noteringen en prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden