Shutterstock

Nieuws Handelsoorlog

China sloopt tariefmuur voor soja en varkens uit VS

6 December 2019 - Wouter Baan

China gaat de importtarieven op Amerikaans varkensvlees en sojabonen (deels) schrappen. Deze beslissing is genomen op verzoek van het bedrijfsleven, zo liet de Chinese minister van Handel vrijdag 6 december weten.

Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt gaat het om significante volumes. China importeert van oudsher al grote volumes varkensvlees en sojabonen vanuit de Verenigde Staten, maar die werden sinds de handelsoorlog (die in de zomer van 2018 ontlaaide) met 25% belast.

Deels eigen belang
De Chinese beslissing is deels in eigen belang. Door de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel in het land met ongeveer 50% gekrompen. Dat komt neer op bijna 200 miljoen varkens. Het tekort loopt volgens schattingen van Rabobank op tot 20 miljoen ton. China is daarom erg afhankelijk van buitenlandse aanvoer. De Verenigde Staten zijn, na de Europese Unie, de grootste exporteur van varkensvlees ter wereld en zijn zodoende in staat om het Chinese tekort aan te vullen. 

In de Verenigde Staten wordt het nieuws ongetwijfeld met een glimlach  ontvangen. Afgelopen maanden is door de boerenbelangenbehartigers in het land veel gelobbyd om de tarieven op te heffen. Voor vleesexporteurs in de Europese Unie pakt de beslissing zeer waarschijnlijk minder positief uit, gezien het concurrentievoordeel (deels) vervalt. 

Gaan sojaprijzen stijgen?
Diverse analisten hebben in aanloop naar een eventuele deal gewaarschuwd voor een rappe prijsstijging voor sojabonen. Het is daarom goed mogelijk dat de notering op de CBoT in Chicago de komende dagen de richting naar boven kiest. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden