Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Chinese criminelen verspreiden varkenspest

17 December 2019 - Kimberly Bakker

Criminelen in China hebben opzettelijk Afrikaanse varkenspest verspreid. Ze willen de boeren op deze manier dwingen om de varkens voor een lage prijs te verkopen, waarna de groep het (soms geïnfecteerde) varkensvlees verkoopt in andere regio's. Dat schrijft de Chinese overheid in een verklaring.

Een groep criminelen in China heeft in de afgelopen maanden opzettelijk Afrikaanse varkenspest verspreid. Op die manier kunnen ze de boeren in een bepaalde regio wijsmaken dat ze de varkens beter kunnen verkopen. Vervolgens smokkelen ze het (vaak geïnfecteerde) vlees van deze varkens naar een andere provincie, waar het voor een recordprijs wordt verkocht als 'gezond vlees'. De winstmarge kan oplopen tot 1.000 yuan per varken (€128,40).

Forse hoeveelheden onderschept
Uit het bericht van het Chinese ministerie blijkt dat de bendes behoorlijk wat actie ondernemen om de dierziekte te verspreiden. Zo worden onder andere drones gebruikt om geïnfecteerde items op een boerderij te laten vallen. Daarbij wekken de bendes soms de schijn van een uitbraak door dode varkens langs de wegen te leggen. Zodra de criminelen de varkens hebben gekocht, smokkelen ze de dieren of het vlees naar andere regio's, ondanks een verbod op het vervoeren van varkensvlees of vee tussen de provincies.

Alleen al in de zuidwestelijke provincie Yunnan hebben de autoriteiten in China al 10.000 levende varkens onderschept, welke bestemd waren voor andere provincies. Daarvan waren diverse dieren besmet met Afrikaanse varkenspest. De overheid meldt daarbij dat een bepaalde bende in 1 dag zelfs 4.000 varkens uit een provincie had gesmokkeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden