Shutterstock

Nieuws Varkens

Russische varkensprijs op laagste punt in 5 jaar

6 Januari 2020 - Jeannet Pennings

Rusland verwacht komende jaren bijna 5 keer zo veel varkensvlees te exporteren dan het nu doet. De productie in het land stijg terwijl de binnenlandse consumptie zijn limiet lijkt te hebben bereikt. De varkensprijs moet het ontgelden. 

Sinds eind 2018 is Rusland feitelijk zelfvoorzienend in varkensvlees, zo meldt Yuri Kovalev, voorzitter van de National Union of Swine Breeders (NSS) tegenover het Russiche Agroinvestor. Afgelopen jaar importeerde het land net zoveel varkensvlees als het exporteerde, namelijk 85.000 ton.

"Dit jaar zal de varkensproductie in Rusland meer dan 7% groeien", verwacht Kovalev. Afgelopen maanden was die groei zelfs al groter dan 9%. "Hierdoor is een systematische prijsverlaging begonnen die in september in een versnelling terecht is gekomen. In het vierde kwartaal van 2019 zijn de prijzen van varkensvlees met 20% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Dalende prijzen
Volgens Agroinvestor heeft de Russische varkensprijs – in tegenstelling tot de mondiaal stijgende prijzen – inmiddels het laagste punt in 5 jaar tijd bereikt. Er wordt gemeld dat deze op 26 december omgerekend uitkwam op €1,38 per kilo (levend varken). 

De productie van varkensvlees in Rusland lag volgens de NSS in 2019 op 3,9 miljoen ton. In 2016 was dat nog 3,57 miljoen ton. Afgelopen 2 jaar zette de groei door en werd het plafond bereikt voor wat betreft de binnenlandse consumptie. Kovalev: "De varkensproductie in Rusland gaat nu een nieuwe fase in. Na een periode van intensieve importvervanging en focus op zelfvoorziening is exportactivering nu noodzakelijk."

China en Zuidoost-Azië
Een jaar geleden kondigde Rusland al aan een grote wereldspeler in de export van varkensvlees te willen worden (300.000 ton export richting 2020). Nu heeft het Russische landbouwministerie de verwachting uitgesproken dat de komende 3 tot 4 jaar de Russchische export zal groeien tot 400.000 ton varkensvlees. De pijlen zijn daarbij met name gericht op afzet naar China en Zuidoost-Azië. Rusland en Vietnam sloten onlangs nog een handelsovereenkomst voor de export van varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden