Shutterstock

Analyse Countus varkensindex

Rendement varkenshouder verliest terrein

21 Januari 2020 - Wouter Baan - 5 reacties

De dalende varkens- en biggenprijzen aan het begin van dit jaar werken door in de Countus varkensindex. Op de wat langere termijn kunnen de indexen weer wat herstellen.

De varkensindex is sinds halverwege december behoorlijk gedaald. In luttele weken tijd duikelde de index met maar liefst 54 punten tot 137 punten (week ). Hierbij geldt 100 punten als het 5-jarig gemiddelde. De daling is een direct gevolg van de varkensprijzen die onder druk staan. Nadat de noteringen bij veel slachterijen in de tweede helft van vorig jaar tot recordhoge niveaus waren opklommen, is eind december de klad erin gekomen.

Na een uitstekend 2019 verliest de index begin 2020 behoorlijk terrein.

Angst voor AVP
De varkensprop rondom Kerst en nieuwjaar gaf allereerst aanleiding tot prijsdruk. De vleesafzet loopt aan het begin van 2020 stroef. De Chinese vraag is wat teruggevallen, terwijl de afzet binnen Europa in deze tijd van het jaar traditioneel op een lager pitje staat. Daarbij komt dat Duitse slachterijen terughoudend zijn met invriezen van vleesvoorraden en die houding werkt niet bevorderlijk voor varkensprijs.

Ze zijn bang voor waarde-derving, wanneer Afrikaanse varkenspest binnen de Duitse landgrenzen wordt geconstateerd. Daar is overigens alle aanleiding toe, gezien het virus in West-Polen op slechts 20 kilometer van Duitsland is vastgesteld.

Ook biggenindex omlaag
De biggenprijzen staan ook onder druk, maar minder extreem dan de varkensprijs. De Countus biggenindex verloor in de afgelopen weken dan ook terrein en daalde van 198 tot 179 punten. Ondanks de lagere varkensprijs is er niet direct aanleiding voor fors lagere biggenprijzen. De DCA BestPigletPrice zit deze week alweer in de lift.

De biggenindex heeft de recordstand inmiddels achter zich gelaten.

De Indexprognose voorziet tot medio juni ruimte voor licht herstel. De dalende vleesvarkensindex ijlt waarschijnlijk tot februari nog wat na en kan daarna weer wat herstellen. 

Klik hier voor meer grafieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Silvia Bouwmans 21 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885462/rendement-varkenshouder-verliest-terrein]Rendement varkenshouder verliest terrein[/url]
Hoezo de grafiek van de vleesvarkens over 12 maanden,
en die van de biggen over 72 maanden?? Of is het dan te duidelijk dat de biggen een veel positiever jaar hebben gehad dan de vleesvarkens.
Frans 21 Januari 2020
Silvia, om aan te geven dat vleesvarkens al tientallen jaren een vlakke winstlijn kennen (plus/min 10%) en je bij zeugen zeker 6 jaar moet pakken (plus/min 100%).
Abonnee
rollade 22 Januari 2020
zowel Frans als Silvia hebben gelijk, maar als ik dan kon kiezen............kies ik toch voor zeugen. Want volgens mij in die zes jaar( je mag er ook wel 8 van maken) is alsnog het rendement gemiddeld (VEEL ) hoger dan van vleesv. en volgens mij is vlak verdienen wel zeker prettig, maar mijn boekhouder kijkt ook altijd van januari t/m december ofwel wat ik totaal verdiend heb, want als ik zeg dat ik in mei en september dikke winsten heb, dan valt dat uiteindelijk dus later nog niet helemaal mee.
Frans 23 Januari 2020
Ik heb van beide en ben ook met beide tevreden. Voor wat het waard is kun je het beste naar de vastgoedmarkt kijken. Oude en te kleine meuk is niks waard. Een mooi bedrijf met minimaal 5000 varkens ligt beter in de markt dan die van 500 zeugen.
boer harms 23 Januari 2020
Zeg rollade, je stelt dat rendement in zeugenhouderij veel beter is...
bedoel je rendement op geïnvesteerd vermogen of rendement per werkuur?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden