Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitsland druk bezig met AVP-preventie

21 Februari 2020 - Chanti Oussoren

De Duitse autoriteiten beraden zich op intensievere maatregelen om Afrikaanse varkenspest (AVP) buiten de landsgrenzen te houden. Ook in Polen worden diverse maatregelen genomen. 

De noodzaak is groot, want het virus is inmiddels opgedoken onder wilde zwijnen in West-Polen op amper 10 kilometer van de Duitse grens. Het dreigt zich ook verder te verspreiden naar Duitsland. 

Preventiegroep
De Duitse minister van Landbouw in Nedersaksen, Barbara Otte-Kinast, kondigde deze week aan dat haar deelstaat in de voetsporen van Noordrijn-Westfalen wil treden door een team op te richten die zich focust op de preventie van een uitbraak. Ze staat erop dat andere deelstaten dit voorbeeld volgen. Dit omdat snelle, consistente en gecoördineerde actie van cruciaal belang is om een uitbraak van AVP bij wilde zwijnen in Duitsland zich snel verspreid. 

Qua taken valt te denken het opruimen van besmette karkassen, de ontsmetting van het gebied en de jacht op besmette zwijnen. Dit zou de kans van verspreiding van de ziekte in die omgeving aanzienlijk verminderen. De mogelijkheid om snel hekken te installeren zou helpen om het rondtrekken van zwijnen te beperken.

Grensbescherming
De Duitse regering maakt zich ook sterk voor de bouw van een hek aan de Poolse grens. Dit verklaarde recent Ursula Nonnemacher, de minister van volksgezondheid en consumentenbescherming. Het hek is bedoeld om te voorkomen dat besmette wilde het zwijnen Duitsland binnen treden via de Poolse grens. Het idee is tot stand gekomen na een bijeenkomst van Duitse- en Poolse experts die de uitbraak van de AVP willen beteugelen.

Volgens Nonnemacher zal Duitsland de kosten op zich nemen voor de kosten van de bouw van het hek op Pools grondgebied. De details van het bouwproject moeten nog worden besproken. De landbouwministeries van beide landen dienen eerst het plan voor de bouw van het hek nog goed te keuren.

Polen wil AVP controle verbeteren
Polen heeft aangegeven zelf ook de AVP controle, welke tot nu toe nog weinig effectief is, te willen verbeteren. Hiervoor biedt Warschau een special fonds ter beschikken ter waarde van €31,1 miljoen. Dit bedrag is voornamelijk bedoeld om de bio veiligheid op de varkensbedrijven te financieren en reclame te maken voor premies voor het jagen op- en lokaliseren van wilde zwijnen. Het fonds moet ook worden gebruikt voor de bouw van beveiligingshekken en de betaling van schadevergoedingen.  

Volgens Poolse varkenshouders gaan de huidige maatregelen echter niet ver genoeg. De Polpig, de nationale vereniging van varkensproducenten, roept de regering op om verdere stappen te ondernemen. Polpig roept ook op tot de oprichting van een centraal crisisteam. Verder wil de vereniging de jacht op wilde zwijnen aanzienlijk uitbreiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden