Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Barrière op de Duits-Poolse grens voltooid

17 Maart 2020 - Chanti Oussoren

De deelstaat Saksen wilde eind januari een hek bouwen aan de Poolse grens om het risico van verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) te beperken. De bouw van de barrière is nu inmiddels voltooid.

Op 21 januari werd er voor het laatst een dood zwijn gevonden op het Poolse grondgebied. Dit vond plaats op 12 kilometer van de Duitse grens. De deelstaat Saksen besloot daarom eind januari om een hek op de grens met Polen te laten plaatsen. De bouw van de barrière is inmiddels voltooid en het hek staat. Volgens het ministerie van Sociale Zaken bedroegen de kosten ongeveer €250.000.

Geurdetectie & Effectiviteit
Het hek is 128 kilometer lang en bestaat uit draad van ongeveer 75 centimeter hoog. Tevens bevat het hek bepaalde geuren die wilde zwijnen weg zouden moeten houden. De wilde zwijnen zouden de geuren als een storende factor ervaren. Zo worden ze van het hek weggeleid en kunnen zij verder hun natuurlijke rondtrekking voortzetten.

Een voordeel van dit hekontwerp is dat het snel en flexibel te plaatsen was. Daarnaast vereiste het  relatief weinig ingrijpen in de lokale en natuurlijke omstandigheden. Het hek is echter geen permanente oplossing en er kan nog niet geconcludeerd worden of het hek daadwerkelijk effectief zal zijn. Dit zal tijd moeten leren.

AVP-situatie in Polen
Op 31 januari 2020 is er een nieuwe wetgeving in werking getreden om het aantal wilde zwijnen in Polen te kunnen verminderen. Deze wetgeving is bedoeld om de uitroeiing van het virus te optimaliseren. Dit wordt gedaan door het makkelijker maken van de jacht op wilde zwijnen en het vergroten van de bioveiligheid. Er kunnen zelfs boetes opgelegd worden voor het belemmeren van de jacht.

De statistische gegevens over de eerste twee maanden van 2020 zijn echter nog niet optimistisch. Dit aangezien er in 2020 meer dan 900 nieuwe AVP-gevallen werden bevestigd in Polen, terwijl dit er eind februari 2019 minder dan 500 waren.

Financiële steun
Het ministerie van Landbouw heeft financiële steun aangeboden. Veehouders die meer dan 50 varkens houden,kunnen financiële middelen krijgen voor investeringen in bioveiligheid. Daarnaast kunnen veehouders geld aanvragen wanneer ze besluiten met het stoppen van houden van varkens in AVP-besmette gebieden. De veehouders moeten hiervoor wel de varkenshouderij definitief stop zetten en mogen ten minste 5 jaar na het ontvangen van de vergoeding geen varkens houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden