Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Varkenshouder ruimer bij kas. Blijft dit zo?

29 April 2020 - Chanti Oussoren - 5 reacties

Nederlandse varkenshouders zitten een stuk ruimer bij kas dan vorig jaar. Aan het einde van het eerste kwartaal stond op de rekening courant van een gemiddeld varkensbedrijf €173.000. Dat is het hoogste niveau in jaren. In 2019 stond een varkensbedrijf in dezelfde periode nog €3.600 in de min.

Dit blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro die in samenwerking met de WUR is opgesteld. De betere liquiditeitspositie is te danken aan betere opbrengstprijzen. Varkenshouders hebben het afgelopen jaar geprofiteerd van de goede afzetmogelijkheden naar de Chinese markt. Vanaf augustus 2019 is er ook een toenemende importbehoefte vanuit andere Aziatische landen. De vleesvarkensprijzen piekten in december en de biggenprijzen bereikten in maart een record.

Liquiditeit zeugenhouders weer in de plus
De rekening-courant positie van het gemiddelde zeugenbedrijf was bijna 2 jaar negatief. Sinds januari dit jaar is de positie dusdanig verbeterd dat het weer boven nul is uitgekomen. Over het eerste kwartaal is de positie verbeterd tot bijna €60.000.

Ook de liquiditeitspositie van vleesvarkenshouders is verbeterd. Eind maart steeg het gemiddelde saldo naar €154.000. Hiermee is het saldo met €38.000 toegenomen sinds het laatste kwartaal van 2019.

Impact COVID-19
Het coronavirus heeft uiteraard ook consequenties voor de varkenssector. De coronacrisis zorgt in maart voor verstoring van de wereldhandel en de marktprijzen van veevoergrondstoffen. Door het sluiten van horeca is de afzet richting restaurants en foodservice weggevallen. Dit wordt door een toename in de afzet naar supermarkten weer deels gecompenseerd.

ABN Amro verwacht dat de prijzen goed blijven ondanks de wereldwijde pandemie. Voor komend kwartaal is de prognose dat de liquiditeitspositie van een gemiddeld varkensbedrijf nog kan blijven verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
gewone boer 29 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886922/varkenshouder-ruimer-bij-kas-blijft-dit-zo]Varkenshouder ruimer bij kas. Blijft dit zo?[/url]
de macht van vraag en aanbod
gelukkig maar als je een beroepsgroep
in de landbouw goede jaar gunt zijn het wel de varkenshouders
na tien matig tot slechte jaren
Abonnee
rollade 29 April 2020
Beste Chanti en collega,s. nog niet zo heel lang geleden is er gevraagd om niet of zo weinig mogelijk financiele (en technisch beperkt) informatie te versturen. Met deze info hierboven hebben we nl helemaal geen enkel beeld wat er nou daadwerkelijk verdiend wordt. mede door geen wetendheid over bedrijfsgrootte enz, enz. ALLEEN gaan bepaalde groeperingen hier weer wel een bepaald beeld bij krijgen, en zoals dit nu dus overkomt is dus wel duidelijk: waarom weer geklaag door de agrariërs......terwijl ze dus een dikke portemonnee hebben ?????
Jos 29 April 2020
Voor elke beroepsgroep kun je online de salarissen opzoeken.
29 April 2020
De noteringen voor biggen en vleesvarkens zijn volgens de analisten en koffieleuten aan de keukentafel; extreem, uitzonderlijk en historisch hoog. Deze noteringen hebben geleid tot beetje een gezondere financiële positie voor de varkenshouders/ primaire sector.
Frans 29 April 2020
Bijzonder dat vleesvarkenshouders continue fors meer geld op de rekening hebben dan zeugenhouders. Het geklaag van enkelen doe ik niets meer op uit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden