Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

COV: 'geen problemen in Nederlandse slachthuizen'

30 April 2020 - Chanti Oussoren - 5 reacties

In Amerika zijn in diverse vleesfabrieken coronabesmettingen onder het personeel aangetroffen. Ook Europese slachthuizen zien de infectieaantallen stijgen, wat zorgt voor toenemende paniek. Hoe is de situatie in Nederland?

Slachterijen waren al nerveus omdat er in Europa sprake is van overvolle vrieshuizen. De besmetting van een groot aantal werknemers binnen Europese slachthuizen bevordert de situatie niet en zorgt voor toenemende paniek binnen de vleesvoorzieningsketen.

Er is een groot aantal besmettingen gedetecteerd onder personeel van verschillende fabrieken. In Duitsland zijn er veel werknemers van Muller-Fleisch besmet op de locatie in Birkenfield. Ook in Spanje, bij het bedrijf Litera Meat in Aragaon, zijn er veel personeelsleden met het virus onder de leden.

Muller-Fleisch
Op de locatie in het Duitse Birkenfeld zijn inmiddels honderden werknemers besmet met het coronavirus. Volgens de Duitse autoriteiten zijn 300 van de in totaal ongeveer 700 medewerkers besmet met het virus, zij zitten momenteel in quarantaine. Er wordt verondersteld dat het aantal besmettingen onder de werknemers zo hoog ligt vanwege een slechte huisvesting van migrerende werknemers, voornamelijk afkomstig uit Roemenië.

Van de 300 besmette medewerkers zijn er meer dan 200 medewerkers van Roemeense afkomst. Het Roemeense ministerie zei in een verklaring dat het merendeel van de besmette Roemeense personeelsleden geen of slechts lichte symptomen heeft.

Litera Meat
In Spanje zijn er veel besmettingsgevallen onder personeel bij het bedrijf Litera Meat, onderdeel van de Pini Group in Italië. Op de locatie in Aragon zijn tot zover bekend 180 medewerkers positief getest op het coronavirus. In totaal is ongeveer 24% van het totale personeelsbestand besmet. Er zijn klachten tegen het bedrijf ingediend door Spaanse vakbonden die de belangen van werknemers in de vleesindustrie behartigen.

Situatie in Nederland
Volgens Patrick de Leede, perswoordvoerder bij de COV, is er in Nederland geen sprake van noemenswaardige problemen “In Nederland hanteren we strenge maatregelen wat betreft hygiëne en gezondheid tijdens het werk. Deze maatregelen waren er al voor de uitbraak van het coronavirus, deze maatregelen zijn sinds de uitbraak alleen maar verscherpt. Er zijn nog strengere hygiëne eisen en controles”. Wel vermeld De Leede dat het ziekteverzuim iets oploopt door de extra voorzichtigheid. Om geen risico te lopen gaan medewerkers bijvoorbeeld bij een enkel hoestje al naar huis. De luxe van flexibele schil van arbeid komt daarbij goed uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Big Willem 30 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886985/treft-coronavirus-ook-nederlandse-slachthuizen]Treft coronavirus ook Nederlandse slachthuizen?[/url]
leuk dat boer en boeven weer aan stemmingmakerij doet
Abonnee
Boerke 30 April 2020
Ze doen er echt alles aan om de hele sector om zeep te helpen
? 30 April 2020
Big Willem schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886985/treft-coronavirus-ook-nederlandse-slachthuizen]Treft coronavirus ook Nederlandse slachthuizen?[/url]
leuk dat boer en boeven weer aan stemmingmakerij doet
Leuk dat boeven en boeren gelijk gesteld worden?
Big Willem 30 April 2020
De tekst is inmiddels aangepast de term boer en boeven bedoel ik de redactie meee
henk 30 April 2020
Chanti wil ook was schrijven jongens, anders aan het einde van de maand geen centjes
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden