Shutterstock

Nieuws Varkens

AVP duikt voor het eerst op in India

6 Mei 2020 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft zijn intrede gedaan in India. Het virus is door de veterinaire autoriteiten van de Indiaase deelstaat Assam in een aantal districten bevestigd.

Het is voor India de eerste keer dat het virus in het land is vastgesteld. Volgens Indiase media zijn door het virus ongeveer 2.500 varkens gedood in 306 dorpen. Er wordt gesuggereerd dat het virus al enige tijd aanwezig was voor de ziekte officieel werd bevestigd.

De autoriteiten hebben nog geen beslissingen genomen over het ruimen van varkens. Dit besluit dient genomen te worden door een zogeheten deskundigencomité. Volgens de minister van dierenwelzijn van Assam wordt het onmiddellijk ruimen van varkens vermeden. “We hebben met experts gesproken over de mogelijkheden van het redden van varkens zonder te ruimen. Na het testen van de dieren ruimen we alleen de varkens die met het virus zijn besmet.” Wel zijn er beperkingen opgelegd, waaronder het verplaatsen van varkens.

Situatie in China
Al geruime tijd kampt China met AVP-uitbraken in het land. Sinds maart dit jaar ligt het aantal uitbraken echter wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn sinds maart landelijk 13 uitbraken gemeld waarbij in totaal 1.313 varkens zijn gedood. Over dezelfde periode vorig jaar lag dit aantal beduidend hoger, destijds waren er 24 uitbraken waarbij 242.200 varkens werden gedood. Het aantal uitbraken en getroffen varkens is dit jaar dus aanzienlijk afgenomen.

De huidige situatie lijkt beter te beheersen dan vorig jaar. Wanneer de varkensproductie en ook de transportactiviteiten echter weer toenemen, bestaat ook het risico dat het aantal uitbraken weer stijgt.

Situatie in Europa
Eind april werd bekend dat het aantal AVP-besmettingen in Europa fors hoger ligt dan vorig jaar. Het aantal besmettingen lag toen al op 70% van het totale aantal besmettingen in 2019.

Uit het rapportages van de Europese Commissie blijkt dat er dat jaar vanaf 1 januari tot 28 april in totaal 5.326 AVP-uitbraken zijn gedetecteerd in Europa. Hiervan is het overgrote merendeel van de uitbraken (5088) ondekt bij wilde zwijnen. Het overige aantal uitbraken (238) is gedetecteerd onder gehouden varkens. Over heel 2019 lag het aantal uitbraken in Europa op 8262. Hiervan waren 6.369 gevallen onder wilde zwijnen en werden 1.866 uitbraken getraceerd onder gehouden varkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden