Shutterstock

Analyse DCA Varkens Index

DCA Varkens Index verliest snel terrein

15 Mei 2020 - Chanti Oussoren

De DCA Vleesvarkens Index laat over de afgelopen weken een verdere daling zien. Ook de DCA Biggen Index verliest snel terrein. De oorzaak moet gezocht worden bij de coronacrisis, waardoor de vleesafzet stagneert en het vertrouwen om biggen op te leggen een deuk heeft gekregen. 

De DCA Biggen Index is in een vrije val geraakt. Alleen in de afgelopen weken daalde de index met ruim 60 punten (-32,4%) naar 120 punten in week 19. Daarmee zit het puntenaantal nog wel boven het langjarig gemiddelde van 100 punten. Ook het rendement van vleesvarkenshouders loopt terug. DCA Vleesvarkens Index is teruggezakt tot 114 punten (week 19). 

De snel dalende biggen- en varkensprijzen zetten het rendement van zeugenhouders onder druk. Daarbij komt dat ook de voerprijzen stijgen en de verwachting is dat die trend doorzet. Aan de daling van de mestafzetkosten is sinds enkele weken een einde gekomen, nu de akkerbouwgewassen in de grond zitten. 

Stagnerende afzet
De dalende indexen zijn toe te schrijven aan de coronacrisis. De vraaguitval door de lockdown in veel landen vormt al langer een struikelblok voor de vleesafzet en daar is sinds kort de sluiting van slachthuizen in Duitsland bijgekomen. Hierdoor stroopt het varkensaanbod op.

Desalniettemin vond de Duitse varkensprijs deze week een bodem op €1,60 per kilo. Dit is een meevaller naar de marktsituatie bekeken. Het verloop van de indexen in de komende zal sterk afhangen van wat de noteringen en de biggenprijzen gaan doen. En dat is gezien de onzekerheid nog lastig te zeggen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden