Shutterstock

Nieuws Westcrown

Corona legt grote Duitse zeugenslachterij stil

18 Mei 2020 - Wouter Baan

De Duitse zeugenslachterij Westcrown, een joint-venture van Danish Crown en Westfleisch, is genoodzaakt de deuren voorlopig te sluiten. Een derde van de circa 300 slachterijmedewerkers is besmet met het coronavirus, zo blijkt uit  testresultaten.

De locatie van Westcrown ligt in Dissen, nabij Osnabrück. Dit is het hart van de Duitse varkenssector in de deelstaat Nedersaksen. Westcrown ontstond in 2015 en werd een jaar later operationeel. Jaarlijks worden een krappe 700.000 fokzeugen geslacht, wat neerkomt tussen de 10.000 en 15.000 slachtingen per week.

Welke impact de uitval van de zeugenslachterij heeft, moet de komende weken blijken. De vraag naar slachtzeugen was in de afgelopen weken sowieso al ingestort, doordat er nauwelijks afzetmogelijkheden zijn voor vlees. Hierdoor kwamen de zeugennoteringen in een vrije val, waarvan de bodem nog niet bereikt is. 

Danish Crown
Naar aanleiding van de sluiting van Westcrown heeft Danish Crown besloten om in elk geval vandaag (maandag 18 mei) geen zeugen te slachten op de slachtlocatie in Skærbæk (Zuid-Jutland). De karkassen worden normaal gesproken uitgebeend door Westcrown, maar dat lukt nu niet. Of de zeugenslacht in de loop van de week weer opstart, is afhankelijk van of het lukt om andere afnemers te vinden. "Dit zal een uitdagende taak worden", zo laat Søren F. Eriksen, CEO van Danish Crown Pork, weten.

De sluiting van zeugenslachterij is de zoveelste tegenvaller voor de geplaagde varkensmarkt. Eerder werden al slachtlocaties (varkens) van Westfleisch en Müller Fleisch getroffen door een coronauitbraak. Ook de runderdivisie van Vion in Duitsland kampt met besmettingen. Ook in Spanje en de Verenigde Staten slaat het coronavirus toe in slachthuizen. In Nederland zijn de problemen tot dusver beperkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Westfleisch boekt extra marktaandeel en winst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden