Shutterstock

Nieuws Topigs Norsvin

'Kansen voor Topigs Norsvin zijn nog talrijk'

26 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Varkensgeneticabedrijf Topigs Norsvin heeft een succesvol jaar achter de rug. Het bedrijf boekte een historisch hoog resultaat, zo blijkt uit de jaarbijeenkomst van de coöperatie die door het coronavirus dit jaar plaatsvond als online event.

Het jaar 2019 was een succesvol jaar voor de coöperatie. Eerder al werd er bekend dat Topigs Norsvin een forse omzetgroei wist te behalen. De omzet steeg met 21% en kwam uit op €165 miljoen. Wereldwijd steeg de afzet van sperma met 14% en de afzet van fokdieren steeg zelfs met 33%. De groei in de royalty inkomsten van het bedrijf was 19%.

Mark Tijssen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Topigs Norsvin, is erg trots op het resultaat van het bedrijf en de ontwikkelingen en zegt dat er een organisatie staat die klaar is voor de toekomst.

Vermogen op naam
Het operationeel bedrijfsresultaat behaalde een bedrag van ruim €11 miljoen en bereikte hiermee het hoogste niveau ooit. Hiervan is €5,1 miljoen winst voor de coöperatie, daarvan wordt 30% qua vermogen op naam gezet, wat neerkomt op zo’n €1,5 miljoen. Het vermogen dat op naam van de leden staat komt hiermee uit op €6 miljoen.

Mark Tijssen vindt het vermogen op naam heel belangrijk: ”Dat maakt namelijk dat een gedeelte van Topigs Norsvin uiteindelijk van mij is en van de medeleden van de coöperatie. Dat is natuurlijk een geweldige positie, het bedrijf is in de handen van varkenshouders en dat betekent ook dat wij als varkenshouders mede sturing hebben in wat het bedrijf in de toekomst gaat doen.”

Toekomstambities
Over de toekomstambities van het bedrijf zegt Villaume Kal, de CEO die sinds maart in dienst, dat de prioriteit ligt bij het innoveren en het blijven aansluiten op de wensen van de klant. “We willen met de volgende generatie van technologieën uiteindelijk zorgen dat onze klanten die proposities en innovatie blijven waarderen en ook willen blijven kopen met de steun en de service die we lokaal bieden.”

“We zullen intern het fundament voor verdere groei moeten verstevigen. Ons marktaandeel groeit behoorlijk snel en dat betekent dat we een aantal aanpassingen moeten maken om dat ook langdurig te kunnen laten versnellen.”

Volgens de nieuwe CEO heeft de coronacrisis nog weinig invloed op het bedrijf. “Wij zien gelukkig geen vraaguitval, daarvan is geen sprake. Dat geeft ons alle vertrouwen richting de toekomst.” Volgens Kal zegt dat de verbetermogelijkheden en de kansen voor het oprapen liggen en dat deze erg groot en talrijk zijn.

Stikstofreductie
Toppigs Norsvin draagt ook bij aan verlaging van de stikstofuitstoot van de varkenshouderij. De coöperatie zorgt voor minder uitstoot van stikstof door verbetering van stikstofefficiëntie.

Met moderne technologie en hoogwaardige kennis kan het bedrijf varkens fokken met een hogere stikstofefficiëntie. In 5 jaar zou dit een vermindering van de uitstoot van 3,5% punten opleveren. Dit zou uitkomen op zo’n 4.000 ton minder stikstof uitstoot onder 6 miljoen Nederlandse vleesvarkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox