Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

WUR verwacht hoger saldo varkenshouderij

26 Mei 2020

Wageningen UR heeft verwachte lange termijnopbrengsten van de varkenshouderij verhoogd. Het verwachte saldo per zeug per jaar neemt met 6,7% toe en het saldo per vleesvarken stijgt met 2,3%.

De nieuwe normen en uitgansgpunten zijn opgesteld op basis van de trendlijn van de afgelopen jaren. De technische kengetallen zijn aangepast op basis van de resultaten uit 2019. De opbrengsten gaan al met al omhoog, maar ook de kosten nemen toe.

Verwachte opbrengsten
De opbrengsten zijn verhoogd omdat er over de afgelopen jaren een stijgende trendlijn te zien is. Het verwachte saldo minus de mestkosten is vastgesteld op €255 per zeug per jaar en op €45 per vleesvarken. De oude opbrengsten waren €239 per zeug per jaar en €44 per vleesvarken. De voerwinst van de zeugen is verhoogd van €570 naar €587 en de voerwinst van de vleesvarkens is van €77 naar €79 gestegen.

De opbrengsten bij de zeugen stijgen harder dan die bij de vleesvarkens. Dat komt omdat ook de kosten verder toenemen. Omdat de opbrengsten en de kosten zijn gestegen, verandert er volgens Izak Vermeij, DLO onderzoeker bij de WUR, vrij weinig aan de perspectieven voor de varkenshouders. De extra opbrengsten zijn ook wel nodig om te kunnen blijven boeren, omdat de kosten ook omhoog zijn gestegen.

De Waginingse prognose wordt gebruikt door varkenshouders, financiers en de overheid om bedrijfsbegrotingen te maken of te beoordelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox