Shutterstock

Nieuws Handelsoorlog

Getergd China stopt import Amerikaans varkensvlees

2 Juni 2020 - Wouter Baan

De Chinese overheid heeft haar staatsbedrijven opdracht gegeven om de import van landbouwproducten uit de Verenigde Staten op te schorten. Het gaat om onder andere varkensvlees en sojabonen. China en de VS liggen op meerdere fronten in de clinch, onder meer over de Chinese bemoeienis in 'stadstaat' Hongkong en het coronavirus.

Het rommelt al een tijdje tussen beide grootmachten nadat eind 2019 na veel getouwtrek een handelsdeal eindelijk was bereikt. President Donald Trump vindt dat Hongkong haar autonomie verliest, nu China de wet op nationale veiligheid heeft ingevoerd om de rellen in Hongkong te kunnen beteugelen. Ook beschuldigd Trump China ervan dat zij te weinig hebben gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als reactie kondigde Trump sancties aan.

De VS is een onderzoek gestart naar Chinese bedrijven op de Amerikaanse beurs. Mogelijk volgt hier een investeringsbeperkingen uit. Ook zijn visa van Chinese studenten in Amerika ingetrokken, die banden hebben met het Chinese leger. China vindt dat Amerika zich niet met hun zaken moet bemoeien en wijst naar de rellen die sinds vorige week zijn opgelaaid in diverse grote Amerikaanse steden, als gevolg van politiegeweld tegen de donkere bevolking.

Varkensvlees, soja, mais en katoen
Als reactie op de Amerikaanse sancties hebben Cofco en Sinograin, twee grote Chinese staatsimporteurs van landbouwproducten, eind vorige week van hogerhand opgedragen gekregen om de import van Amerikaanse sojabonen, mais, varkensvlees en katoen voorlopig op te schorten. Het nieuws is door anonieme bronnen bevestigd aan persbureau Bloomberg. Door de import van landbouwproducten terug te schroeven, raakt China de boerenachterban van Trump in hun portemonnee. Ook tijdens de handelsoorlog die de afgelopen jaren werd uitgevochten, gebruikte China bijna nonstop dit wapen.

Toen de handelsoorlog eind vorig jaar werd neergelegd, verdwenen ook de verhoogde importtarieven op landbouwproducten. Daarop nam de Chinese import van varkensvlees een loopje: in de eerste 3 maanden van het jaar een forse toename in vergelijking met vorig jaar. Het exportvolume steeg in het eerste kwartaal met 231% tot 296.525 ton en de exportwaarde nam met maar liefst 321% toe tot $724,5 miljoen.

Als China de import van Amerikaans varkensvlees voor langere tijd terugschroeft, is dat een gunstige ontwikkeling voor Europese exporteurs die al een tijdje ‘klagen’ over toegenomen Amerikaanse concurrentie op de Chinese markt. Voor de geplaagde wereldeconomie, als gevolg van het coronavirus, is het moddergegooi tussen China en de VS uiteraard geen gunstige ontwikkeling. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden