POV

Interview Linda Janssen

'We moeten samen strijden tegen dierenactivisme'

19 Juni 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Bij het Gerechtshof in Arnhem is vanmiddag (vrijdag 19 juni) met trekkers gedemonstreerd. Daar diende de zaak van de konijnenhouder die 2 dierenactivisten in zijn stallen betrapte. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) was als één van de organisaties die protesteerden tegen dierenactivisme. Voorzitter Linda Janssen: "Dit kan zo niet langer."

In oktober 2019 werden twee dierenextremisten op heterdaad betrapt toen ze bij konijnenhouder Henk Oonk uit Vragender wisten in te breken. De twee indringers kregen een boete van €200 euro opgelegd, na betaling waren zij vrij om te gaan. Vandaag kwam de zaak voor de rechter en dat willen belangengroepen als de POV niet ongehoord voorbij laten gaan.

Waarom wordt er gedemonstreerd?
"Er wordt gedemonstreerd omdat wij, ook vanuit de POV, vinden dat dierenactivisten zoals deze 2 heren harder aangepakt moeten worden. Ze krijgen een schamele boete en kunnen weer verder met hun activiteiten. De boete die je als automobilist krijgt als je iemand van rechts geen voorrang verleend is nog hoger dan de boete die deze extremisten hebben moeten betalen, ronduit belachelijk. Dit kan zo niet langer, er moet tegen opgetreden worden. Het gaat hier om gezonde bedrijfstakken die zich netjes aan alle regels houden, hard werkende ondernemers. Het huidige politieke klimaat lijkt dit soort acties alleen maar aan te wakkeren en de overheid kijkt gewoon weg. We zijn hier met een klein aantal trekkers met spandoeken, omdat we vinden dat het tijd is voor verandering. Daarnaast willen we de konijnenhouder zo graag een hart onder de riem steken."

Welke maatregelen moet de politiek nemen?
"Lastig om er zo een invulling aan te geven, maar meer dan een geldboete is zeker nodig. De aanpak is gewoon te minimaal. De stalbezetters in Boxtel kregen een boete van €600 euro per persoon. Het ergste is nog dat deze mensen zwaar gesubsidieerd zijn. Ze betalen de boete, net als de 2 heren die bij de konijnenhouder inbraken, en gaan weer verder met waar ze mee bezig waren. De boete roept deze extremisten geen halt toe, er moet iets verzonnen worden dat daar wel voor zorgt. Zo blijven we bezig."

Is dit een goed statement naar de maatschappij of moet er meer gebeuren?
"Er moet zeker meer gebeuren, dit hebben we ook benadrukt in de brief die we samen met andere belangenbehartigers naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het wordt tijd dat er weer waardering komt voor de Nederlandse veehouderij binnen onze eigen landsgrenzen. Nu steekt deze konijnenhouder zijn nek uit voor de rest van veehoudend Nederland door de heren voor de rechter te slepen, maar dat gaat ze zonder veroordeling waarschijnlijk niet afschrikken. Ook de activisten in Boxtel zijn voor de rechter verschenen, maar zij zijn in hoger beroep gegaan, daar is het laatste woord dus nog niet over gesproken. Zodra het hoger beroep is afgerond willen wij als POV verder procederen, er is gerechtigheid nodig."

Kunnen we de komende weken dus meer van deze acties verwachten?
"Er staat zo niets op de planning, maar ik sluit ook niets uit. Er moet wel een aanleiding voor zijn om te demonstreren. Nu staan we hier om de konijnenhouder te steunen. We willen dat hij weet dat hij er niet alleen voor staat. Het is dan ook verder een rustige demonstratie om hem te steunen en een statement te maken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Vrij grof 20 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887928/we-moeten-samen-strijden-tegen-dierenactivisme]'We moeten samen strijden tegen dierenactivisme'[/url]
Tip: afmaken die lui, de kofferbak in verzwaren en vervoeg weg te water laten.
Abonnee
Jan kievit 20 Juni 2020
Deze mevr is geschikt om marc calon op te volgen om een echte voorzitter van lto te worden geen meel inde mond praat
frits 20 Juni 2020
was marc calon eigenlijk wel door lto verkozen voor de positie als voorzitter of door ministerie van LNV? Volgens mij heeft hij nooit het agrarisch belang gediend. Een mol, dat was het.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden