Shutterstock

Nieuws Droogte

Beregenen zonder toezicht kan echt niet meer

22 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 11 reacties

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur & Waterstaat, verwacht dat de provincies deze zomer met een plan van aanpak komen over het grondwaterbeheer. Zo moet nauwkeuriger in beeld komen wie er grondwater onttrekken, hoeveel wordt onttrokken en of dat legaal gebeurt.

Dit nauwkeurige beeld moet er komen voor de agrarische sector en de burgerij. Dit zijn de burgers die, binnen en buiten de bebouwde kom, bij warm weer aanzienlijk meer water onttrekken voor recreatieve doelen. Daarmee speelt de bewindsvrouw in op een Kamerbrede wens voor het beter in beeld brengen van de omvang en de plaats van het onttrekken van grondwater dan nu het geval is.

Per provincie verschillen de regels over het maximaal aantal kuubs en de meldingsplicht, alsmede de verplichting een vergunning aan te vragen.Dit beleid verschilt volgens de minister per provincie, omdat het averechts werkt om het landelijk centraal aan te sturen. De droogteproblematiek is namelijk ook regionaal. Grofweg kan Nederland in 3 verschillende gebieden worden ingedeeld.

Verdringingsreeks niet landelijk maar provinciaal
Aan zee zijn er regio's waar verzilting een steeds groter probleem wordt en zoet water met een pijplijn moet worden aangevoerd Ten tweede zijn er gebieden waar het grondwaterpeil kan worden gebufferd met rivierwater en water uit het IJsselmeer. Ten derde zijn er gebieden waar de grondwaterstand volledig afhankelijk is van regenwater. Met name langs op de zandgronden langs de oost- en zuidgrens.

Net als voor het provinciale beleid over het slaan van bronnen en het onttrekken van grondwater, is er ook provinciaal beleid voor de zogenaamde verdringingsreeks. Die kan per provincie verschillen. Voor welke doelen wordt water gebruikt en welke toepassingen krijgen voorrang boven andere? Ook dit is provinciaal beleid waar de Tweede Kamer beter zicht op wil. Hoe worden deze afweging gemaakt? Het Waterschap Rijn & IJssel heeft aandacht gevraagd voor deze verantwoordelijkheid. Wie is er verantwoordelijk en hoe wordt de afweging gemaakt? Dat moet beter, zeggen bestuurders van het Achterhoekse waterschap.

Succesvol gebufferd
Minister Van Nieuwenhuizen is er klip en klaar over dat een herhaling van 2018, toen binnenvaartschepen in de haven van Deventer vast kwamen te liggen, niet opnieuw mag plaatsvinden. Koste wat het kost moet een herhaling van de extreem lage waterstanden worden voorkomen. Ze prijst de waterschappen in Oost- en Zuid-Nederland, die al belangrijke resultaten hebben geboekt met het langer vasthouden van water in het voorjaar. Als voorbeeld stelde ze het 'verondiepen' van een beek in Twente onder regie van LTO. Dat heeft geleid tot meer natuurkwaliteit en minder snelle afvoer van water in het voorjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Ley 22 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887954/beregenen-zonder-toezicht-kan-echt-niet-meer]Beregenen zonder toezicht kan echt niet meer[/url]
Laten we dan ook gelijk beginnen met de hoeveelheid m3 te registreren die onze sector ieder jaar op hun percelen laten infiltreren. In oktober mag dan bekeken worden of er wellicht wat te verrekenen valt
SjefO 22 Juni 2020
Ley, je hebt helemaal gelijk de verschillende opnames zoals, CO2, Stikstof, en uiteraard ook water moeten nadrukkelijker in beeld gebracht worden, eigenlijk zou er een soort bonus malus systeem ingericht moeten worden.
vanaf hier niet verder 23 Juni 2020
De landbouw moed kapot, dat is de enige doelstelling, het is nog erger als het OOIT GEWEEST IS
Kjol 24 Juni 2020
Dat beregenen gaat binnen de kortste keren aan banden worden gelegd, zeker als de geborgde zetels bij de waterschappen verdwijnen.
kikker 24 Juni 2020
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
kikker 24 Juni 2020
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !0
jk 24 Juni 2020
kikker schreef:
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
spring toch in de sloot man...
kikker 24 Juni 2020
jk schreef:
kikker schreef:
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
spring toch in de sloot man...
Nee dat mag niet meer van de globalgap ivm ziekte van weil !
jk 24 Juni 2020
kikker schreef:
jk schreef:
kikker schreef:
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
spring toch in de sloot man...
Nee dat mag niet meer van de globalgap ivm ziekte van weil !
dat zijn ratten die dat overbrengen, schijnbaar het beest waar jij je mee associeert...
25 Juni 2020
De overheid zorgt er zelf voor dat er steeds meer landbouwgrond verdwijnt. Met name de grond die ten slachtoffer valt aan verstening neemt geen grondwater meer op doordat dit water zsm moet worden afgevoerd.

Daarbij komt dat door het verdwijnen van landbouwgrond het steeds belangrijker wordt om efficiënt te produceren. Dit betekent dat gewassen zo optimaal mogelijk moeten kunnen groeien daardoor is beregening noodzakelijk.

De overheid maakt beleid die voor de hand liggende problemen creëert en lost deze problemen vervolgens veels te laat op. Het is dweilen met de kraan open.
schoenmakers 1 25 Juni 2020
Het enige wat eigenlijk niet meer kan, is dat de overheid steeds meer de samenleven aan het vernielen is, iemand die goed wil doen wordt enkel tegen gewerkt, iemand die alles kapot wil maken krijgt alles steun, wat is de overheid toch verkeerd bezig, maar ik ben bang dat we allemaal op de blaren zullen moeten gaan zitten
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden