Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Westfleisch doet uitzendkracht in de ban

24 Juni 2020 - 1 reactie

Het tumult rondom de corona-uitbraak onder arbeidsmigranten brengt, naast veel problemen, ook veranderingen met zich mee. Zo kondigt Westfleisch aan dat zij het inhuren van arbeidsmigranten via uitzendbureaus in de ban wil doen door de werknemers op eigen contracten aan te nemen. Hiermee reageren zij op de eis van Lidl en Kaufland. 

De situatie rondom arbeidsmigranten doet op het moment behoorlijk wat stof opwaaien, zowel binnen Europese landen als in Noord-Amerika. In een reactie hierop heeft Westfleisch een 10-punten plan uitgedacht, waarin het op contract zetten van uitzendkrachten toch wel een leidende rol heeft. In voorgaande jaren heeft Westfleisch al meer dan 2000 externe krachten in het bedrijf geïntegreerd. In totaal werken er 5000 werknemers binnen Westfleisch en WestCrown (in samenwerking met Danish Crown).

Slechte leefomstandigheden
Sinds de uitbraak van het coronavirus komen er steeds meer verhalen van besmette slachthuismedewerkers naar buiten. Hoewel de slachthuizen zeggen (en deels bewijzen) dat ze zich daadwerkelijk aan de getroffen maatregelen houden, loopt het aantal besmettingen in een vlot tempo op. Daarom is er een vergrootglas op de woonsituatie van de slachthuismedewerkers gelegd.

Deze woonsituaties blijken in heel veel gevallen alles behalve optimaal en veilig. De arbeidsmigranten die ingehuurd worden via uitzendbureaus leven veelal dicht op elkaar. Afstand houden is lastig en ook aan hygiëne is er over het algemeen een groot gebrek.

Met het op eigen contract aannemen van de uitzendkrachten hoopt Westfleisch haar werknemers en hun gezinnen meer perspectief en een betere toekomst te bieden. Daarbij wil het vleesbedrijf bijdragen aan een betere woonomgeving, in het belang van haar medewerkers.

Eis van supermarkten
Achter de switch naar vaste contracten schuilt ook een commercieel belang. Zo hebben de Duitse supermarktketens Lidl en Kaufland kenbaar gemaakt dat zij vanaf volgend jaar eisen dat hun vleesleveranciers uitsluitend werken met vaste contracten. Naast Westfleisch hebben meer slachterijen in Duitsland, als Tönnies en Plukon, kenbaar gemaakt hier gehoor aan te geven. Vion staat niet op de lijst. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gerrit Fokke 25 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887977/westfleisch-doet-uitzendkracht-in-de-ban]Westfleisch doet uitzendkracht in de ban[/url]
Uitzendbureau grote oplichters laten mensen werken voor honger loon
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief