Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Belgische Westvlees blijft vooralsnog open

11 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

De Belgische slachterij Westvlees mag ondanks een uitbraak van het coronavirus onder het personeel alsnog haar werkzaamheden voortzetten. Wel worden er extra maatregelen genomen en gaat het bedrijf alle medewerkers preventief testen. Ondertussen wordt er in Ierland wel een slachthuis gesloten en biedt vleesconcern JBS in Brazilië juist nieuwe banen aan.

Afgelopen weekend liep het besmettingsaantal bij het Belgische Westvlees op tot 67, waar dat er begin augustus nog 18 waren. Van de 62 medewerkers die op vrijdag getest werden, hadden 7 medewerkers het virus onder de leden. Tijdens het crisisoverleg van afgelopen vrijdag, waarbij de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en burgemeesters aanwezig waren, was niemand voor het besluit om het bedrijf preventief te sluiten.

Het virus is gedetecteerd op de snijafdeling van Westvlees en deze is inmiddels gesloten, alle werknemers die daar actief waren zitten in quarantaine. Volgens Westvlees zijn er geen andere afdelingen besmet en bevindt de getroffen afdeling zich afgezonderd van de andere afdelingen. "De gebouwen zijn verspreid op een terrein van 14 hectare en hebben afzonderlijke ingangen. Mensen uit verschillende afdelingen komen in principe niet met elkaar in contact. Een volledige sluiting, ook van de afdelingen zonder besmettingen, is momenteel dus niet aan de orde, zo vermeldt een productmanager van Westvlees."

Extra maatregelen
Medewerkers die momenteel verplicht in quarantaine zitten dienen wel strikt gecontroleerd te worden of zij zich daadwerkelijk aan de quarantaine eisen houden. Ook worden deze week alle medewerkers getest en mogen personeelsleden met maximaal 2 personen carpoolen. Niet gekoelde ruimtes zullen worden voorzien van extra ventilatie. Mocht blijken dat het virus zich ook op de andere afdelingen verspreid, dan is een volledige sluiting toch een optie.

Iers slachthuis sluit wel
In Ierland wordt er wel overgegaan tot het stilleggen van de productie van een slachthuis die varkensvlees verwerkt. Het betreft het bedrijf Brady's Ham gelegen in Kildare, een plaats in het oostelijke graafschap County Kildare. De activiteiten van het bedrijf zijn stilgelegd nadat het besmettingsaantal onder personeelsleden de 80 heeft gepasseerd. Tijdens de sluiting worden wel nog alle medewerkers, van de in totaal 300, getest om een volledige omvang van de uitbraak in kaart te kunnen brengen.

Situatie in Brazilië
Ook in Brazilië heeft het coronavirus voor hoog oplopende gemoederen gezorgd in de vleessector. Gegevens tonen dat het aantal besmettingen onder personeelsleden bij het Braziliaanse slachthuis zelfs verantwoordelijk was voor 29% van de totale besmettingsgevallen bij slachthuizen in de deelstaat Panama. De besmettingen zijn daar opgelopen tot inmiddels 1.138 bevestigde gevallen, volgens de meest recente gegevens  tot en met 24 juli. Ook de Braziliaanse vleesgigant JBS registreerde 88 besmettingsgevallen bij locaties in Panama.

Terwijl JBS worstelt met besmettingsgevallen onder medewerkers neemt het vleesconcern nog eens 5.200 nieuwe werknemers aan in Brazilië. Dit in een poging om de output voor haar exportbasis te vergroten. Het merendeel van de nieuwe functies zullen dienen om de productie te moderniseren. De banen zullen worden verdeeld over locaties in 16 verschillende Braziliaanse staten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox