StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Vleesconsumptie

'Consument staat niet te springen om vleestaks'

4 September 2020

Uit onderzoek van LTO Nederland blijkt dat de Nederlandse consument niet zit te wachten op een vleestaks. Slechts een kleine minderheid is voor de vleestaks die consumenten moet stimuleren om minder vlees te eten.

LTO Nederland heeft onderzoeksbureau Desk Research ingeschakeld om te peilen of de Nederlandse consument warm loopt voor een belastingheffing op vlees om vermindering van de vleesconsumptie te stimuleren. In totaal werden 1.500 Nederlanders ondervraagd.

Voorstanders en vleesminnaars
Het onderzoek verdeelt de respondenten in 2 categorieën, de voorstanders van minder vleesconsumptie en de 'zelfverklaarde vleesminnaars'. LTO maakt niet bekend wat de verdeling is tussen deze 2 groepen.

36% van de voorstanders van minder vleesconsumptie voelt er wat voor om een vleestaks in te voeren. Gezien het aantal deelnemers komt dit neer op 2 op de 10 Nederlanders. De politieke kleur van de respondenten heeft invloed op het antwoord of vermindering van de vleesconsumptie gewenst is.

Verschillen
Voorlichting door het Voedingscentrum krijgt van de respondenten een warmer welkom dan de vleestaks. 62% van de respondenten die vinden dat er minder vlees gegeten moet worden, geeft aan dit als betere optie te zien. Van de 'zelfverklaarde vleesminnaars' denkt bijna de helft dat een hogere prijs doormiddel van een keurmerk (zoals biologisch of Beter Leven) een betere route is.

Invloed politieke kleur
Alle respondenten is gevraagd op welke politieke partij zij zouden stemmen als er nu verkiezingen waren. Uit de antwoorden blijkt dat PVV-, Forum voor Democratie- en CDA-stemmers het van alle kleuren het minst belangrijk vinden om de vleesconsumptie te verminderen. D66-, ChristenUnie- en GroenLinks-stemmers vinden het voornamelijk belangrijk dat er minder vlees gegeten wordt.

Verduurzaming en vleestaks
Volgens LTO draagt de vleestaks niets bij aan verduurzaming in de sector. De heffing komt namelijk niet ten goede aan de veehouder, maar aan de staatskas. Verduurzaming komt voort uit een eerlijk inkomen voor de boer, zolang hij dit geld niet ontvangt kan hij dit niet omzetten in een investering om te verduurzamen, redeneert LTO. De boer of teler dient een meerprijs te krijgen ter compensatie van de extra inspanning voor klimaat, natuur, omgeving en dierwelzijn, aldus de belangenbehartiger.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Duurzamer voedsel heeft potentie als verdienmodel

Nieuws Onderzoek LTO

Duurzamer voedsel heeft potentie als verdienmodel

Coalitie met LTO wil steun in ruil voor stappen

Nieuws Stikstof

Coalitie met LTO wil steun in ruil voor stappen

Veel open eindjes in de nitraatrichtlijn

Achtergrond Nitraatrichtlijn

Veel open eindjes in de nitraatrichtlijn

LTO Nederland blijft buiten Landbouwcollectief 2.0

Nieuws Belangenbehartiging

LTO Nederland blijft buiten Landbouwcollectief 2.0

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief