Alex Yeung / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

FAO: dip in productie varkensvlees op til

8 September 2020 - Chanti Oussoren

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verwacht dat ook dit jaar de wereldwijde varkensvleesproductie zal dalen en dat de productie hiermee voor het tweede jaar op rij lager zal uitkomen. De Europese productie van varkensvlees spreekt de trend tegen en zal volgens de voorspelling juist toenemen

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse rapport van de FAO Food Outlook. De organisatie verwacht wederom een forse krimp in de productie van varkensvlees. De prognose is dat de productie met 8% stagneert tot 101 miljoen ton over heel 2020.

China herstelt nog niet
De Chinese productie van varkensvlees speelt een grote rol in de wereldwijde prognose. De verwachte afname is dan ook grotendeels afkomstig van de Chinese varkensstapel. Doordat het land kampt met de Afrikaanse varkenspest (AVP) is de productie vorig jaar al circa 21% lager uitgekomen. Voor dit jaar verwacht de FAO dat de productie met 20% verder gaat dalen tot in totaal 35 miljoen ton.

De verwachte afname in productie is gebaseerd op het feit dat het land nog steeds geen grip heeft kunnen krijgen op de Afrikaanse Varkenspest. Ook in Vietnam en de Filippijnen wordt verwacht dat er minder varkensvlees geproduceerd wordt in verband met AVP-uitbraken. De varkensvleesproductie in Europa en in Engeland spelen geen rol in de totale afname. Daar wordt juist een toename verwacht, als gevolg van een sterke importvraag vanuit China.

Import en export
De Chinese invoer van varkensvlees zal naar verwachting in 2020 met zo'n 1,2 miljoen ton toenemen tot in totaal 4,1 miljoen ton. Dit komt neer op circa 40% van de totale wereldwijde varkensvleesproductie. Ook in Vietnam en de Filippijnen wordt een hogere importvraag verwacht. De wereldwijde export van varkensvlees wordt voor dit jaar geraamd op 10,6 miljoen ton. Dit is een toename van 11,2% in vergelijking met vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden