Rabobank

Interview Matz Beuchel

'Kans op verspreiding AVP naar West-Duitsland klein'

26 September 2020 - Chanti Oussoren - 5 reacties

Rabobank verwacht dat China de grens weer zal openen voor Duits varkensvlees. Matz Beuchel, analist bij het RaboResearch Food & Agribusiness team, gaat in een interview met Boerenbusiness dieper op de materie in.

Er heerst veel onzekerheid rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbraak in Duitsland. Het is afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt, maar Beuchel verwacht dat de varkensziekte niet buiten de Duitse deelstaat Brandenburg zal komen en dat China uiteindelijk akkoord zal gaan met export via het regionaliseringsprincipe.

In hoeverre ontwricht de huidige AVP-uitbraak de wereldmarkt varkensvlees?
"Van echte ontwrichting op de wereldwijde varkensvleesmarkt is nu nog geen sprake. Er heerst vooral veel onzekerheid. De omvang van de Duitse varkensvleesexport is veel groter dan die van de omvang van andere Europese landen die eerder kampten met AVP-uitbraken. We moeten kijken hoe de situatie zich ontwikkelt en hoe effectief de maatregelen gaan zijn. Ik verwacht niet dat AVP zich verder door Duitsland zal verspreiden. In principe is het risico op AVP in Nederland even groot als in andere delen van Duitsland, omdat de mens bij de verspreiding ook een rol speelt. Denk hierbij aan reis- en transportbewegingen."

Rabobank verwacht dat China de grens weer openstelt voor Duits varkensvlees. Waar is deze verwachting op gebaseerd?
"Dat is hoofdzakelijk gebaseerd op de hoge behoeften naar varkensvlees in China en de hoge volumes die Duitsland exporteert. De omvang van de Duitse varkenssector maakt het aannemelijk dat China zich milder opstelt dan dat er gedaan werd toen België werd getroffen door AVP. Toen België met AVP te maken kreeg ging de Chinese grens dicht voor Belgisch varkensvlees, dit ging om kleinere volumes varkensvlees en kon China daarom eerder missen. Omdat Duitsland veel grotere volumes exporteert verwachten wij dat ze eerder bereid zullen zijn om tot een regionaliseringsakkoord te komen, waarbij niet getroffen regio's wel kunnen exporteren. Wanneer de Chinese grens weer opengaat voor Duits varkensvlees is niet te voorspellen."

In hoeverre kunnen andere landen profiteren van de Duitse exportstop?
"Binnen Europa zal Spanje het meest profiteren van het opvullen van de volumes die Duitsland niet meer kan exporteren. Voor Nederland is de situatie anders, omdat de exportmogelijkheden richting Duitsland nu flink stagneren. Waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten en Brazilië het grootste deel van de toegenomen Chinese behoeften gaan opvullen."

"Voor Duitsland zit het grootste afzetprobleem hem nu vooral in de uitvoer van bijproducten. Die gingen vooral richting China en de afzet daarvan valt nu volledig weg. Voor die producten moet een alternatieve markt gevonden worden. De petfood sector, zoals bijvoorbeeld hondenvoer, kan misschien verlichting bieden."

China importeert momenteel grote volumes varkensvlees. Blijft China dit ook de komende jaren nog doen, gezien het aantal varkens daar weer toeneemt?
"China zal ongetwijfeld grote volumes varkensvlees blijven importeren, maar de recordhoge importvolumes van dit jaar zullen geen stand houden. Volgend jaar zal China zeker minder varkensvlees importeren dan dit jaar, omdat het land zijn eigen varkensvleesproductie verder uit wil breiden."

Wat verwachten jullie voor de varkensprijzen in de komende maanden?
"Dat is eigenlijk niet in te schatten gezien de volatiliteit van de situatie. We zouden de situatie kunnen vergelijken met de uitbraak destijds in België, maar omdat de Duitse markt een veel grotere omvang heeft kan de impact op de varkensprijzen ook anders uitpakken. De prijscorrectie is natuurlijk al ingezet en de prijzen lijken nu te stabiliseren op een lager niveau dan andere Europese landen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Angelo 26 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889442/kans-op-verspreiding-avp-naar-west-duitsland-klein]'Kans op verspreiding AVP naar West-Duitsland klein'[/url]
BRAVO MATZ.
26 September 2020
Varkens naar Spanje brengen €1,71 is nette prijs.
Abonnee
mester 26 September 2020
Spanje 1,71-0,20 kosten is 1,51

27 September 2020
De Nederlandse handelaren maken samen met slachtetijen weer dankbaar gebruik van de situatie in Duitsland. Mijn handelaar noemt dat altijd: "het spel spelen". Wanneer ik het spel wil spelen raakt meneer altijd geïrriteerd. En dan "snap ik het spel niet" volgens mijn handelaar.

Ik ben wel steeds vaker de winnaar in het spel. We gaan niet meer zomaar akkoord met faalkosten van andere ketens betalen.
29 September 2020
De prijsontwikkeling van het pakket varkensvlees dat de consument in de supermarkt koopt, is opvallend vlak, zij het dat de gemiddelde prijs in december iets hoger ligt. De retail heeft een eigen prijsbeleid dat beperkt beïnvloed wordt door de inkoopprijs. Het prijsniveau bij concurrenten, promotieacties en de rol van vlees in het totale productassortiment van supermarkten spelen ook een rol. Prijsbewegingen van industrie (producentenprijs) en boeren (af boerderij) vertonen daarom nauwelijks samenhang met de consumentenprijs. Voor de handel tussen de slachterijen en supermarkten worden jaarcontracten gebruikt. Daarbinnen vindt per vier weken overleg plaats over reclameacties. Afhankelijk van onder andere het weer vinden dagelijks correcties plaats op de bestelde volumes. Slachterijen geven de prijsbewegingen op hun afzetmarkt door aan de varkenshouders. De markten voor varkens en varkensvlees in Noordwest-Europa zijn nauw met elkaar verweven. De prijsvorming is vrij. Door de seizoenseffecten in de afzet op detailhandelsniveau schommelen ook de wekelijkse slachterij- en handelsnoteringen of opbrengsten van vleesvarkens. De EU heeft de laatste jaren een flink gestegen zelfvoorziening in varkensvlees (tot circa 120% in 2019), wat betekent dat de prijsvorming in toenemende mate invloed ondervindt van de prijzen in derde markten buiten Europa

https://www.agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx?subpubID=2424&themaID=3596§orID=2420
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden