Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

400.000 slachtrijpe varkens in de wacht, aantal loopt op

21 Oktober 2020 - 1 reactie

Door de coronacrisis is de slachtcapaciteit in Duitsland fors gedaald. Volgens ISN, de belangenvereniging van Duitse varkenshouders, hangen er momenteel zo'n 400.000 varkens boven de markt en dit aantal loopt wekelijks op.

Veel slachterijen moesten de afgelopen tijd de deuren sluiten als gevolg van coronabesmettingen onder het personeel, hierdoor is de slachtcapaciteit flink gedaald. Even leek de situatie wat tot rust te komen, maar de capaciteit is nog niet op volle sterkte en het overaanbod varkens neemt toe. Nu Duitsland ook de exportlicentie naar China is kwijtgeraakt is, is het vinden van een afzetmarkt een moeizaam proces.

ISN schat dat er in totaal zo'n 400.000 slachtrijpe varkens boven de markt hangen. Dat aantal loopt wekelijks op met 70.000 tot 90.000 varkens. Om de varkensketen te ondersteunen in deze moeizame tijd deden brancheorganisaties eerder al een noodoproep aan de politiek voor steun.

Beperkte capaciteit
De slachtcapaciteit is bij veel slachterijen fors teruggezakt. Neem bijvoorbeeld de hoofdlocatie van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück. Op deze locatie worden volgens ISN onder normale omstandigheden circa 130.000 varkens per week geslacht, momenteel is de capaciteit beperkt tot 90.000 varkens per week.

Ook bij de locatie van Tönnies in Sögel is de slachtcapaciteit behoorlijk verlaagd. Begin oktober werd melding gemaakt dat de slachterij de deuren moest sluiten vanwege coronabesmettingen onder het personeel, maar later bleek dat de locatie toch deels open mocht blijven. 

De slachtlocatie van Vion in Emstek draait ook niet op volle touren. Normaal gesproken worden daar zo'n 66.000 varkens per week geslacht, naar verluidt draait de slachterij momenteel nog op 50% van de capaciteit. Door de algemene coronamaatregelen kunnen andere slachthuizen ook zo'n 4 tot 5% minder dieren opnemen dan normaal. Volgens het ISN neemt de slachtcapaciteit hierdoor met nog eens met 30.000 dieren per week af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
mester 21 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889745/400000-slachtrijpe-varkens-in-de-wacht-aantal-loopt-op]400.000 slachtrijpe varkens in de wacht, aantal loopt op[/url]
als ze de prijs met € 0.05 verhogen loopt dit aantal direct terug. door onzekerheid wordt er zoveel opgegeven.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Varkensmarkt

Varkensprijs in China worstelt met lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief