Shutterstock

Nieuws Varkens

350.000 slachtrijpe Deense varkens in de wacht

10 November 2020 - Chanti Oussoren

De varkensmarkt is in rep en roer door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland en door de coronacrisis. Ook in Denemarken ontkomt de varkensmarkt niet aan de nadelige gevolgen en ook hier verkeert de markt in zwaar weer.

De AVP-uitbraak in Duitsland zorgt ervoor dat de gemoederen hoog oplopen. Duitsland is beperkt in haar varkensvleesexport en er hangen honderdduizenden varkens boven de markt. Ook in Nederland is er veel spanning in de markt en is het vinden van afzetmogelijkheden een moeizaam proces.

Weggevallen export
In Denemarken is de situatie niet veel anders. Er is een groot aanbod van biggen en slachtvarkens die varkenshouders nauwelijks kwijt kunnen. De AVP uitbraak in september was de eerste trigger. Onder normale omstandigheden gaan er circa 120.000 Deense biggen richting Duitsland, maar inmiddels is de export teruggezakt tot zo'n 95.000 biggen per week, zo blijkt uit cijfers van The Association of Danish Pig Producers (DSP)

Corona doet schepje bovenop
De verminderde export leidt, net als op de Nederlands markt, tot overaanbod en prijsdruk. In Denemarken kampen ze niet alleen met een weggevallen afzet door AVP, maar ook is er exportuitval door de coronacrisis. Inmiddels mogen 3 slachthuizen voorlopig geen varkensvlees richting China exporteren in verband met coronabesmettingen onder personeelsleden.

Er worden 2 locaties van Danish Crown getroffen door het exportverbod. De afgelopen maanden heeft het bedrijf middelen ingezet om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Mede door deze maatregelen zijn er circa 250.000 varkens minder geslacht dan waar onder normale omstandigheden naar werd gestreefd.

Varkensprijs levert flink in
Het DSP schat dat er momenteel minimaal 350.000 slachtrijpe varkens in de wacht staan om geslacht te kunnen worden. Als gevolg van de stroeve afzetmogelijkheden en forse aanbod vleesvarkens moest de Deense varkensprijs vorige week fors inleveren, namelijk zo'n 7 cent per kilo slachtgewicht. Lokale marktanalisten vrezen voor een nog hogere druk op de Europese markt nu Denemarken minder varkensvlees richting China mag uitvoeren. Dit vlees zal nu elders in Europa moeten worden afgezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden