Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

China ontdekt coronavirus op geïmporteerd vlees

18 November 2020 - Chanti Oussoren

China houdt sinds de uitbraak van het coronavirus strikt toezicht op producten en schort importen zelfs tijdelijk op om insleep van virussen te voorkomen. Ondanks de strikte controle zijn recentelijk toch vleesproducten ingevoerd die besmet zijn met het coronavirus.

China voert strenge controles uit op importladingen en voert het testen op diepvriesproducten op. Dit is niet voor niets, recentelijk is het coronavirus gevonden op rundvleesproducten uit onder andere Brazilië, Argentinië en Nieuw-Zeeland. Ook bleek vorige week dat het coronavirus mee is gekomen op de verpakking van ingevroren varkensvlees uit Argentinië.

Chinese personeelsleden die mogelijk met het virus in aanraking zijn geweest, zijn negatief getest. Dit laat de gemeentelijke gezondheidscommissie van Jinan weten in een verklaring op de website. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het risico van insleep van het coronavirus via diepvriesproducten laag, maar China heeft inmiddels meerdere malen gemeld het virus te hebben gedetecteerd op geïmporteerde voedselproducten.

Importverboden
Al sinds het coronavirus zich wereldwijd verspreid, is China voorzichtig met het importeren van producten. Omdat China het virus niet wil binnenbrengen via de import van voedselproducten, wordt er strikt gecontroleerd en worden regelmatig testen uitgevoerd. Ook legt het land preventief de import stil van slachterijen die met veel coronabesmettingen onder het personeel kampen. Dit hebben we ook in Nederland ervaren tijdens de eerste coronagolf.

Gelukkig kunnen de Nederlandse slachterijen inmiddels weer in China terecht, maar dit geldt niet voor heel Europa. Recentelijk heeft China de varkensvleesimport vanuit een aantal Deense slachterijen stopgezet, waaronder 2 locaties van het vleesconcern Danish Crown. Daarbovenop komt nog een ban op Duitse varkensvlees als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) waar het land mee kampt.

Overaanbod in Europa
Het exportverbod waar Duitsland mee te maken heeft, is een domper voor de gehele Europese varkenssector. Normaal gesproken exporteert Duitsland grote volumes varkensvlees op de internationale markt, maar deze volumes moeten nu binnen Europa een weg vinden. Hierdoor hangen er veel varkens boven de markt en is het aanbod fors groter geworden dan de vraag. Ook de situatie omtrent de coronacrisis en de beperkte slachtcapaciteit waar verwerkers mee kampen komt de situatie niet ten goede. Een lichtpuntje op de markt is wel de slachtcapaciteit van het Duitse Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, die is sinds maandag met 40.000 varkens per week toegenomen dankzij een nieuwe snijmachine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden