Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Prognose Rabobank

Herstel op varkensmarkt vraagt om geduld

15 December 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Volgens Rabobank gaat de Nederlandse varkenshouderij een uitdagende winter tegemoet. Met de nog altijd aanhoudende coronapandemie, Afrikaanse varkenspest in Duitsland en stijgende voerprijzen is het vooruitzicht op herstel na januari onzeker.

De bank laat weten dat het komende kwartaal veel onzekerheid met zich meebrengt, maar dat er in het tweede kwartaal van 2021 zicht is op herstel van de marktsituatie. In Nederland wil de slacht nog niet zo vlotten door de coronacrisis. Dit resulteert in zware varkens doordat de dieren langer op de bedrijven blijven. Met een gemiddeld gewicht van 99,7 kilo zijn de varkens 2% zwaarder dan die van vorig jaar. Rabobank verwacht dat de gewichten in de loop van 2021 wel weer af gaan nemen doordat het coronavirus naar verwachting verder ingedamd wordt.

Duitsland en haar exportban
Op dit moment is de markt nog in de ban van het coronavirus waardoor de Duitsers te maken hebben met een schweinestau. Daarnaast kampen onze oosterburen ook met oplopende AVP-besmettingen. Hierdoor willen verschillende Aziatische landen, waaronder China, geen Duits vlees meer importeren. Dit zorgt ervoor dat een derde van de Duitse varkensvlees export die normaal buiten de EU verhandeld wordt nu grotendeels binnen de EU wordt afgezet.

Duitsland is nog altijd in gesprek met China om tot een 'regionalisering'. Het land pleit voor een gedeeltelijke opheffing van de exportban in regio's waar geen AVP gevonden is. China is met 75.000 ton per maand namelijk Duitslands grootste afzetmarkt. Een openstelling van bepaalde regio's zou voor Duitsland en daarbij de Europese markt een verademing zijn. Het feit dat België AVP-vrij verklaard is heeft volgens Rabobank weinig effect op de markt.

Kostenstijging
Rabobank verwacht dat de voerkosten in 2021 flink gaan stijgen. De bank houdt er rekening mee dat sojameel volgend jaar gemiddeld 20% duurder is dan dit jaar. Dit wordt mede aangejaagd door de grote sojavraag uit China nu de varkensvleesproductie daar een stijgende lijn heeft ingezet.

Met de verwachte lage prijzen voor vlees en biggen en stijgende voerkosten gepaard met AVP en corona schetst de bank dat het herstel in 2021 onzeker is. De productie van varkensvlees wordt niet zomaar afgeremd. Een lager aantal inseminaties ligt ten grondslag aan zo'n verandering, iets wat nu langzamerhand al zichtbaar wordt. Prijzen kunnen pas omhoog als het overaanbod varkens verdwenen is, wat volgens de bank pas na januari gaat gebeuren. Daarbij blijven de ontwikkelingen rond AVP in Duitsland bepalend voor de stemming die in de lente van 2021 gaat heersen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
15 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890390/herstel-op-varkensmarkt-vraagt-om-geduld]Herstel op varkensmarkt vraagt om geduld[/url]
Door avp in Duitsland kan er onvoldoende vlees ingevroren (vriesbehandeling ten behoeve van conserveringsbehandeling voor export) worden zodat het geëxporteerd kan worden buiten de eu. "The bottleneck that limits exports outside the EU is the freezing capacity. In all of Europe 101% of the freezing capacity is already used, ergo it is impossible to freeze more. The void left by Germany cannot be filled by other Member States (which would help to decongest)."

Het ontbreken van vriescapaciteit als conserveringsbehandeling voor export, is de belangrijkste oorzaak is voor de prijsval/ druk op de markt.
Het lijkt wel of de vleeshandel/slachterijen ondanks de waarschuwingen niet voorbereid waren op de komst van avp in Europa.

Het zal ook niet makkelijk zijn om binnen twee jaar meer vriescapaciteit te creëren. Maar de partijen hebben er in elk geval voor gekozen de oplossing te zoeken in forse prijsdalingen aan de inkoopkant door te voeren. Faalkosten van de keten (avp en corona) komen weer bij de boer terecht. Je verwacht toch meer van partijen die zeggen meerwaarde te creëren voor de boer, en zeggen onmisbaar te zijn voor de afzet van ons vlees en doen alsof ze de afzet waarborgen. Het lijkt er meer op dat ze maar wat meedobberen op de golven van de markt.
Wil Nederland weer een belangrijke speler worden op de varkensmarkt moet er toch wat veranderen, en zal er een transitie plaats moeten vinden bij onze ketenpartners. Normaal gesproken hadden we nog even kunnen profiteren van de vraag naar vlees vanuit China.

Maar wanneer ze de faalkosten door kunnen schuiven naar de boer wat is dan nog de noodzaak voor deze partijen om de afzet te waarborgen/ toegevoegdewaarde te leveren voor de boer.
Bigg 15 December 2020
In China werden voorheen de helft van de varkens gehouden in zeer inefficiënte backyard farms. Deze worden, en zijn grotendeels al vervangen door hoog productieve mega bedrijven, mede dankzij de hulp van Nederlandse en Europese kennis, technieken en beetje geld.
De productie in China gaat zeer grote stappen maken.

In Europa is de Zelfvoorzieningsgraad +-120%. Het gaat de komende jaren nog spannend worden. Landen als Spanje gaan steeds meer biggen zelf produceren en ook hun totale varkensproductie uitbreiden. Nederlandse voerfabrieken willen in oost-europa en metname in Polen de varkensproductie flink uitbreiden. De productie daling in Nederland en Duitsland stelt in Europa en wereldwijd niet veel voor, in elk geval te weinig om op lange termijn invloed te hebben de prijs, misschien wel hier en daar een kleine opleving.
Abonnee
Dirk 17 December 2020
Bigg, je gaat de melkveehouderij achterna. Da's gemiddeld genomen ook ene kwak arremoei en komt ook nooit meer goed.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden