Eigen foto

Analyse DCA varkensindex

DCA Biggenindex gaat al herstellend 2020 uit

4 Januari 2021 - Chanti Oussoren

De DCA-varkensindexen hebben de afgelopen weken explosief bewogen. Dit heeft alles te maken met de huidige situatie op varkensmarkt vanwege de Afrikaanse varkenspest (AVP) en de coronacrisis. De vleesvarkensindex zakte eind 2020 tot een dieptepunt, terwijl de biggenindex zich juist enigszins herstelt. 

De AVP in Duitsland houdt de Europese varkensmarkt nog altijd in zijn greep en ook de coronacrisis heeft een flinke duit in de zak gedaan. Dit is ook terug te zien in de DCA-varkensindexen.

De vleesvarkensindex begon in januari goed, met een puntenaantal van 177,4 en waarbij 100 punten geldt als het 5-jarig gemiddelde. In de loop van het jaar heeft de index echter fors moeten inleveren. Tussendoor zijn er korte periodes geweest waarin het zich licht herstelde, maar deze trend zette niet door.

In week 45 noteerde de index nog op 153,2 punten en sindsdien is het puntenaantal doorgaans gezakt. In week 52 stond de index nog maar op slechts 100 punten, gelijk aan het 5 jarig gemiddelde. In slechts 7 weken is de index met respectievelijk 34,7% gezakt.

Biggenindex komt terug van dieptepunt
De biggenindex heeft gedurende het jaar een ander verloop gehad dan de varkensindex. Begin januari noteerde de index op 75,7 punten en in de daaropvolgende weken is het puntenaantal gestegen. In week 11 bereikte de index zelfs 229,1 punten, meer dan het dubbele van het 5-jarig gemiddelde. Dit was dan ook echter het hoogtepunt van het jaar en de index heeft sindsdien fors ingeleverd.

In week 28 kon de index het 5-jarig gemiddelde van 100 punten niet meer evenaren en zakte het puntenaantal fors terug tot 68 punten. In week 48 zakte de index tot een dieptepunt van 18 punten, maar sindsdien wordt er terrein herwonnen. Het puntenaantal krabbelt voorzichtig weer op en kwam in week 52 uit op 36,4.

Klik hier voor meer grafieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden