Shutterstock

Nieuws Varkens

Vietnam importeert fors meer varkens

5 Januari 2021

De Vietnamese varkensstapel is flink uitgedund door uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Om tekorten aan te vullen wordt er veel varkensvlees geïmporteerd en vanuit Thailand worden er ook levende varkens geïmporteerd.

De Afrikaanse Varkenspest in Vietnam heeft de vraag- en aanbodverhouding van varkensvlees uit balans gebracht. In 2020 lag de importbehoefte dan ook fors hoger dan voorheen. Volgens cijfers van het General Department of Customs van Vietnam heeft het land over de eerste 8 maanden van 2020 circa 64.660 ton vers en bevroren varkensvlees geïmporteerd met een waarde van $152,56 miljoen. Het volume ligt hiermee 272,6% hoger dan vorig jaar en de waarde is met respectievelijke 352,6% gestegen.

De voornaamste leveranciers van varkensvlees waren Rusland, Polen, Brazilië, Duitsland, de Verenigde Staten, Spanje en Thailand. Sinds juni vorig jaar werd er niet enkel varkensvlees vanuit Thailand ingevoerd, Vietnam importeerde ook levende varkens. Rond het einde van 2020 stond de teller op 308.325 geïmporteerde Thaise varkens. Dit heeft de varkensvleesprijzen teruggebracht tot omgerekend circa $3,26 per kilo, in mei bereikten de varkensvleesprijzen nog een recordhoogte van $4,34 per kilo.

Varkensstapel
Met het importeren van varkens wordt gepoogd om beter aan de binnenlandse vraag naar varkensvlees te kunnen voldoen en de hoge varkensprijs enigszins te kunnen doen zakken. Maar de geïmporteerde varkens zijn ook bedoeld om de huidige binnenlandse varkensstapel aan te vullen. In september lag de Vietnamese varkensstapel zo'n 3,6% hoger dan vorig jaar.

Over de eerste 9 maanden van het jaar wordt de binnenlandse productie van varkensvlees geschat op 2,48 miljoen ton, een afname van 3,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Pas in het derde kwartaal afzonderlijk werd er een groei geconstateerd, de productie lag toen 9,7% hoger dan vorig jaar.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest grossiert weer in Vietnam

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief