Eigen foto

Nieuws Varkens

Duitse varkenscongestie net onder 1 miljoen stuks

22 Januari 2021

Het aanbod slachtvarkens in Duitsland is nog altijd te groot in vergelijking met de slachtcapaciteit. Tot voorkort overtrof de varkenscongestie zelfs de grens van 1 miljoen dieren. Inmiddels zakt het overaanbod langzaam wat terug en noteert de 'Schweinestau' weer onder de 1 miljoen stuks.

De Duitse varkenssector verkeert sinds de coronacrisis en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in zwaar weer. De afzetmogelijkheden zijn fors teruggezakt en het vleesvarkensaanbod oversteeg ruimschoots de vraag. Recentelijk hingen er zelfs meer dan 1 miljoen dieren boven de markt.

Minder biggen
Volgens de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders (ISN) is er licht aan het einde van de tunnel en slinkt het overaanbod varkens momenteel. Afgelopen week is de varkenscongestie met zo'n 60.000 stuks gedaald en momenteel hangen er nog circa 970.000 varkens boven de markt.

Volgens het ISN heeft de afname te maken met een fors lagere biggeninvoer vanuit Nederland en Denemarken in combinatie met een stagnerende Duitse biggenproductie. Ook kan de slachtcapaciteit beter benut worden dan in de afgelopen weken omdat de feestdagen achter de rug zijn.

Overaanbod verder indammen
Ondanks dat het aanbod langzamerhand afneemt, blijft het lastig om vleesvarkens te plaatsen. ISN acht het mogelijk dat de varkenscongestie vanaf nu wekelijks met circa 60.000 stuk afneemt. Onder optimale omstandigheden kan dit zelfs een vermindering van 90.000 stuks zijn. Dit uiteraard wel onder de voorwaarde dat slachterijen de werkzaamheden kunnen voortzetten zonder capaciteitsverlies als gevolg van coronabesmettingen onder het personeel.

Een ander voornaam punt blijft de Duitse vleesexport. Voor de internationale vleesexport geldt nog altijd een verbod vanwege de AVP in het land. Recentelijk werd wel een regionaliseringsakkoord bereikt met Thailand, waarbij Duitsland vanuit AVP-vrije zones wel vlees mag exporteren. Wellicht volgen ook andere landen dit voorbeeld en biedt dit de Duitse varkenssector wat lucht.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Duitse schweinestau daalt harder dan verwacht

Nieuws Varkens

Duitse schweinestau daalt harder dan verwacht

Beperkte slachtcapaciteit bij Tönnies in Sögel

Nieuws Varkens

Beperkte slachtcapaciteit bij Tönnies in Sögel

Duitse varkensstapel toont megakrimp

Nieuws Telling

Duitse varkensstapel toont megakrimp

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

Nieuws Coronacrisis

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief