Shutterstock

Nieuws Varkens

'Nieuwe AVP-uitbraak in China door illegale vaccins'

22 Januari 2021

Het is al een tijd geleden sinds China een nieuwe uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft gemeld, maar nu is het toch weer mis. Mogelijk zijn illegale vaccins hiervan de oorzaak.

China was goed op weg met het herstellen van de binnenlandse varkensstapel nadat AVP de afgelopen jaren een groot deel van de varkensstapel verwoestte.

Er is een nieuwe uitbraak van AVP op varkensbedrijven in Zuid-China ontdekt, al blijkt dit niet het originele AVP-virus te zijn. Het betreft een nieuwe vorm van het virus die mogelijk door illegale vaccins is ontstaan.

Inmiddels zijn er meer dan 1.000 zeugen besmet op verschillende locaties van New Hoppe Liuhe, een van de grootste Chinese varkensproducenten. Varkens die met de nieuwe variant van het virus besmet zijn, worden direct geruimd om verder verspreiding van het virus te beperken.

Illegale vaccins
Tot op de dag van vandaag is er nog geen goedgekeurd vaccin tegen AVP. Toch hebben veel Chinese varkenshouders gepoogd hun varkensstapel te beschermen en voor illegale vaccins gekozen, bevestigen Chinese media. Mogelijk zijn de huidige infecties een gevolg van de illegale vaccins.

Het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken heeft meerdere malen gewaarschuwd om illegale vaccins niet te gebruiken vanwege de ernstige bijwerkingen die deze met zich mee kunnen brengen. Varkenshouders die vaccins toch zouden gebruiken, kunnen beschuldigd worden van een strafbaar feit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox