Shutterstock

Inside Varkens

Hoelang blijft China nog varkensvlees hamsteren?

4 Februari 2021 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Wereldwijd wordt al sinds 2019 geprofiteerd van de enorme vraag vanuit China naar varkensvlees. Ook over het afgelopen jaren verbraken de importcijfers opnieuw records. Nu het land actief bezig is met de wederopbouw van de varkensstapel rijst de vraag: hoelang blijft China nog varkensvlees hamsteren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de varkensvleesproductie in China in het jaar 2019 behoorlijk teruggevallen. In 2018 produceerde het land ruim 54 miljoen ton varkensvlees, wat gelijk is aan de jaren daarvoor. Over kalenderjaar 2019 wist het productiecijfer de 50 miljoen ton bij lange na niet aan te raken, blijkt uit de officiële cijfers.

Inmiddels is China begonnen met de wederopbouw van de varkensstapel en de eerste resultaten daarvan lijken de internationale verwachtingen te overtreffen. Het zorgt ervoor dat de prognoses voor dit jaar wat positiever zijn. In het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wordt uitgegaan van een varkensvleesproductie van 43,5 miljoen ton. Een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Import verbreekt records
Nadat de varkensvleesproductie in China een forse stap omlaag zette, werd niet meteen gehamsterd op de wereldmarkt. Als gevolg van Afrikaanse varkenspest waren Chinese consumenten namelijk huiverig geworden voor het eten van varkensvlees. Naarmate het jaar vorderde, nam die angst af en begaf China zich steeds nadrukkelijker op de importmarkt. Afgelopen jaar is de invoer van varkensvlees (inclusief slachtafval) gestegen naar een nieuw record van 5,57 miljoen ton. Dat is 85% meer dan in het jaar daarvoor.

Omgerekend naar dollars gaat het om een importwaarde van $14,56 miljard, een stijging van 128% ten opzichte van kalenderjaar 2019. Vooral diepgevroren varkensvlees was populair, met een volumegroei van ruim 90%. Daarbij hebben met name Spanje en de Verenigde Staten geprofiteerd van de uitval in China. De zendingen naar deze landen stegen met ruim 50%. Ook het Verenigd Koninkrijk exporteerde bijna 50% meer naar China. Nederlandse varkensvleesexporteurs zagen afgelopen jaar een stijging van 34%.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht wel dat de stijging van de binnenlandse productie ervoor zorgt dat de vraag naar varkensvlees uit andere landen afneemt. Voor 2021 verwacht het landbouwministerie een daling van 10% tot circa 4,6 miljoen ton (exclusief slachtafval). Toch is dit historisch gezien hoog, wat voor enig optimisme zorgt in de markt. In 2019 lag het importcijfer namelijk op 3,5 miljoen ton en in de jaren daarvoor kwam dit vaak niet verder dan 1,5 miljoen ton.

Hoe snel verdwijnt China van de markt?
Voor veel varkensvleesexporteurs is de hamvraag natuurlijk hoelang het nog duurt voordat China weer van het wereldtoneel verdwijnt. Volgens analisten kan dat nog wel even duren. Hoewel de opbouw van de varkensstapel goed verloopt, zijn er nog een aantal hordes te nemen. Zo is er herbevolking uitgevoerd met zeugen die niet bedoeld zijn voor fokkerij, wat tot een lagere productiviteit heeft geleid.

Ook zijn er nieuwe varianten van de Afrikaanse varkenspest gevonden die geen varkens doden, maar er wel voor kunnen zorgen dat het aantal biggen per worp lager uitkomt. Daarom zullen veiligheidsmaatregelen ook in 2021 cruciaal blijven op de Chinese varkensmarkt om te voorkomen dat het aantal uitbraken weer toeneemt als de varkensstapel groeit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden