Shutterstock

Nieuws Varkens

Australië vindt AVP en MKZ op geïmporteerd vlees

21 April 2021 - Chanti Oussoren - 2 reacties

Australië heeft varkensvleesproducten in beslag genomen die voor invoer bestemd waren. Na grondige inspectie werd er namelijk Afrikaanse varkenspest (AVP) en mond- en klauwzeer (MKZ) gevonden.

Australië is erg voorzichtig met het invoeren van vlees- en zuivelproducten met het oog op het gevaar van introductie van dierziekten. Recente inspecties hebben deze angst bevestigd, er werden namelijk sporen van AVP en MKZ aangetroffen op varkensvleesproducten.

Bij controles van december 2020 tot en met februari 2021 werd er op 48 van de 198 monster AVP-sporen gevonden. Bij het testen op MKZ vertoonden 2 monsters vermoeden van besmetting.

Angst voor insleep
De angst voor insleep van dierziekten blijkt niet onterecht. Volgens de landbouwminister van het land zou een MKZ-uitbraak leiden tot schade oplopend tot wel €32 miljard over een periode van 10 jaar. Voor wat betreft AVP kan de schade tussen de €1 miljoen en de €2 miljoen bedragen binnen 5 jaar.

Strengere controles
De Australische overheid heeft besloten om de bioveiligheidsmaatregelen op te voeren. Zo wordt er onder andere strenger gecontroleerd aan de grenzen, wordt fraude gerichter opgespoord en worden er nog meer producttesten uitgevoerd.

De maatregelen omvatten ook hogere boetes voor reizigers die geïmporteerde risicogoederen niet hebben aangegeven. Volgens het ministerie werd er tussen november 2018 en december 2020 circa 42,8 ton aan varkensvleesproducten onderschept bij vluchten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jaap 21 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10891905/australie-vindt-avp-en-mkz-op-geimporteerd-vlees]Australië vindt AVP en MKZ op geïmporteerd vlees[/url]
Wat was de herkomst van het besmette vlees?
Abonnee
janus 21 April 2021
nou @jaap daar was ik nou ook zo benieuwd naar.miss kan de dca daar achter komen??,zouden die zelf niet willen weten hoe het zit.daar zijn ze toch jour/analist voor..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden