Shutterstock

Nieuws Varkens

Vietnam legt import van Thaise varkens stil

31 Mei 2021 - 3 reacties

Vietnam schort de invoer van levende varkens uit Thailand op. Dit besluit is genomen nadat er in mei Afrikaanse varkenspest (AVP) op een transport werd ontdekt.

Op 19 mei werd er bij een partij van 980 geïmporteerde varkens uit Thailand AVP ontdekt. De Vietnamese regering heeft op 28 mei de aankondiging gedaan om de varkensimport uit Thailand stop te zetten. Het importverbod wordt 30 juni van kracht. Bedrijven die leveren volgens ondertekende contracten mogen nog tot 30 juni exporteren, maar dit wel volgens strikte quarantaine. 

Vietnam is zelf goed op weg met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, nadat AVP deze flink uitdunde. Thailand speelt hierin echter een grote rol aangezien het land een grote leverancier is van fokvarkens voor Vietnam. In de tweede helft van 2020 werden er maar liefst circa 500.000 Thaise varkens ingevoerd. Deze volumes moet Vietnam vanaf 30 juni missen.

Kansen voor Europa?
Europa kan veel varkensvlees exporteren naar Vietnam. Over het eerste kwartaal stond Vietnam op nummer 6 van de voornaamste importeurs van Europees varkensvlees. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwachtte eerder nog een verder herstel van de Vietnamese productie en daaropvolgend vanzelfsprekend een afname van de invoer van varkensvlees.

Met de importstop vanuit Thailand wordt deze prognose mogelijk wat verder uitgesteld. Er valt tenslotte een grote leverancier van de levende varkens weg. Mogelijk zorgt dit nog tijdelijk voor een toename in de behoefte naar varkensvlees en kan Europa hierop inspelen.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
janus 31 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10892514/vietnam-legt-import-van-thaise-varkens-stil]Vietnam legt import van Thaise varkens stil[/url]
hier klopt toch iets niet?,19 mei ontdekken ze avp,en 30 juni gaat de grens dicht?? is dit nieuws gecheckt of is dit weer via via over getypt..
Abonnee
Chanti 31 Mei 2021
Dag Janus,

Het verbod gaat inderdaad in vanaf 30 juni. Tot die tijd mogen transporten onder contract voor 30 juni nog doorgaan, maar wel volgens strikte quarantaine. Zoals inmiddels ook in het artikel is aangevuld.

Met vriendelijke groet,

Chanti
Abonnee
janus 31 Mei 2021
oke
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest grossiert weer in Vietnam

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Nieuws Varkens

Duitsland schiet zwijnen af in strijd tegen AVP

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief