Shutterstock

Nieuws Vlees

Vleessector voegt miljarden toe aan economie

23 Juni 2021 - 3 reacties

Nederland is nog altijd Europa's grootste vleesexporteur. In 2020 had de Nederlandse vleesexport een waarde van €8,8 miljard. De vleesindustrie levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product (BPP) en de werkgelegenheid.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale productie (zowel export als binnenlands gebruik) van de vleesindustrie levert veel toegevoegde waarde op voor de Nederlandse economie. De totale Nederlandse vleesketen voegt €8,7 miljard toe aan het Bruto Binnenlands Product (BBP, cijfers 2019). Daarmee is de sector goed voor 1,1% van de totale economie. Bovendien schept de sector veel werkgelegenheid. Volgens het CBS is de hele keten goed voor liefst 98.000 fulltime banen. 

De Nederlandse vleesketen kijkt ongetwijfeld content naar deze cijfers. De keten staat onder druk, nu stikstof een belangrijk dossier is in de formatie van een nieuwe kabinet. Het inkrimpen van de veestapel blijft daarin als een zwaard van Damocles boven de Nederlandse veehouderij hangen.

Leidend in kalfs- en rundveevlees
Nederland is binnen Europa de grootste exporteur van kalfs- en rundvlees. De exportwaarde van deze productgroep bedroeg in 2020 zo'n €2,5 miljard. In pluimveevlees is Nederland de nummer 2 exporteur binnen Europa, na Polen. De pluimveevlees export was in 2020 goed voor een waarde van €2,3 miljard. In varkensvlees bekleedt Nederland een nummer 4 positie. De varkensvleesexport had een waarde van €2,6 miljard. Overige vleessoorten waren daarnaast nog goed voor zo'n €1,5 miljard aan exportwaarde. 

Belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse exporteurs zijn Duitsland (kalfs- en rundvlees), het Verenigd Koninkrijk (pluimveevlees) en China (varkensvlees).

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Jpk 23 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10892925/vleessector-voegt-miljarden-toe-aan-economie]Vleessector voegt miljarden toe aan economie[/url]
Daarom wordt er een dierenwet door tweede en eerste kamer aangenomen. de dierhouderij is al jaren in slaap gesukkeld met tot gevolg sector is vermoord door paard en wagen minister Schouten onder het excuus van klimaat verandering
23 Juni 2021
Het lijkt wel of in deze miljarden business, de belangrijkste functie van de Nederlandse boer is het faciliteren van het verdienmodel voor de periferie. De financiële winst mogen we niet ontvangen, de kritiek vanuit de maatschappij op de productiemethode wel.
Zoveel risico's lopen om geld en werkgelegenheid voor andere te creëren. Het is eigenlijk gekkenwerk. De boer is (oa met behulp van strenge wet en regelgeving) in het verdienmodel van de periferie geschopt.

Binnen de agrarische sector is nog marge voldoende om te verdelen. In Amerika zie je dat gesloten varkensbedrijven boeren over een periode van een aantal jaren met een marge spreiding van -15$ per varken tot break-even terwijl slachterijen tussen de 40-50 $ winst maken per varken. Naar verluidt ligt de verhouding in Nederland tussen varkenshouder en slachterij nog vele male verder uit elkaar. Die marge verdeling haal je op individueel niveau naar je toe door ondernemerschap en onderhandeling, en dat doe je vooral dmv keuzevrijheid. De marge zit bij de toeleveranciers en afnemers.

De mee-verdieners zijn altijd voor behoudt van de totale productie. Wanneer ik de uitleg of motivatie hoor van de strategie van altijd maar groeien en je weet dat vooral een ander er iets mee opschiet en de boer niet, denk ik vaak; wil de echte boer opstaan?.

google: wie heeft er vooral baat bij 12 miljoen varkens
H 23 Juni 2021
Veel buitenlandse uitzendkrachten aan het werk in onze (vlees)sector en slachterijen. Laag betaalde handenarbeid waar Nederlanders geen zin in hebben die willen niet meer aan een slachtlijn staan. Deze buitenlandse arbeidskrachten moeten ook allemaal boodschappen doen en ergens wonen, allemaal goed voor de economie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

Marktflits Vlees

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

Meer van het land en minder uit de stal

BB TV Cor Pierik

Meer van het land en minder uit de stal

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief