Shutterstock

Nieuws Varkens

Vleesconcern koopt zaak productieafspraken af

1 Juli 2021 - Stef Wissink

Smithfield Foods, een van Amerika's grootste varkensslachters, heeft bekendgemaakt een schikking te hebben getroffen in een rechtszaak over verboden productieafspraken in varkensvlees. De zaak was aangespannen door een aantal grote Amerikaanse spelers in de foodservice, directe afnemers van Smithfield.

Smithfield Foods (onderdeel van de Chinese WH group) zou samen met andere partijen afspraken hebben gemaakt om het aanbod op de Amerikaanse varkensmarkt te beperken. om zo hogere prijzen te realiseren. Deze vermeende afspraken waren al in 2009 gemaakt. Een woordvoerder van Smithfield verklaarde tegenover Reuters dat een schikking is getroffen ter waarde van $83 miljoen om de zaak af te kopen.

Zij gaat er van uit dat de 'blootstelling' aan risico's in deze zaak nu grotendeels is afgedaan. Wel geeft de woordvoerder aan dat het bedrijf met afkopen van de aanklacht geen schuld bekend. Smithfield houdt vol binnen de kaders van de wet te hebben gehandeld. Naast Smithfield zijn ook andere grote varkensslachters aangeklaagd in deze zaak, waaronder het Braziliaanse JBS.

Vergelijkbare zaken lopen nog
Hoewel bovengenoemde zaak voor Smithfield lijkt te zijn afgehandeld, lopen er ook nog onderzoeken waarbij verboden prijsafspraken zouden zijn gemaakt. Ook deze zaak is aangespannen door enkele grote inkopers van varkensvlees, alsmede een aantal grote restaurantketens en andere bedrijven actief in de foodservice. Ook loopt er in de Amerikaanse staat Californië een vergelijkbare aanklacht tegen een aantal grote kippenslachters. Ook deze zouden tot verboden prijsafspraken zijn gekomen, met als doel de verkoopprijzen kunstmatig hoog te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden